StoryEditor
NAKON UNIŠTENJA HRVATSKE ZASTAVE U VAREŠU

Fra Leon Pendić: Hrvati i katolici Vareša potreseni; Načelnik Marošević: Neće se spriječiti odavanje počasti žrtvama

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  27.09.2021., 15:04h
Hrvatska i katolička zajednica u Varešu duboko je potresena nakon što su sinoć nepoznati počinitelji srušili jarbol i uništili zastavu hrvatskog naroda u BiH koja se nalazila u dvorištu Župne crkve sv. Mihovila Arkanđela, rekao je u izjavi za Dnevnik.ba župnik fra Leon Pendić.

U noći s nedjelje na ponedjeljak nepoznati počinitelji srušili su jarbol i uništili zastavu hrvatskog naroda u BiH koja je bila istaknuta u dvorištu župne crkve u Varešu. zastava je bila istaknuta u crkvenom dvorištu i nalazila se u neposrendoj blizini spomen obilježja za 125 stradalih bojovnika HVO-a i hrvatskih civila Vareša. Svemu je pak prethodila hajka protiv isticanja zastave hrvatskog naroda u Varešu u lokalnoj bošnjačkoj javnosti.

"Žalosno za sve nas"

Fra Leon je rekao kako se nada da će dobro ipak na kraju pobijediti, ali i kako je ovim činom hrvatska i katolička zajednica u Varešu duboko potresena.

"Uvijek povodom patrona naše župe, sv, Mihovila, istaknemo papinsku zastavu i zastavu hrvatskog naroda u BiH. Ranije je ta zastava bila na tornju crkvenog zvonika, ali smo je ove godine postavili na jarbol u dvorištu same crkve. U noći s nedjelje na ponedjeljak jarbol je srušen a zastava odnesena. Zastava hrvatskog naroda se nalazi i u neposrednoj blizini spomen obilježja za 125 stradalih žitelja Vareša ubijenih tijekom agresije ARBiH na Hrvate ovog kraja. Zastava ranijih godina nikom nije smetala", rekao je fra leon.

Kazao je i kako se ove godine "podigla ogromna frka" zbog isticanja zastave hrvatskog naroda u crkvenom dvorištu. 

Jedan od najglasnijih poticatelja hajke bio je Farik Muhić, inače dizač utega koji se natječe u "powerliftingu". Njegove objave na društvenim mrežama potaknule su brojne korisnike da traže uklanjanje zastave hrvatskog naroda u BiH iz crkvenog dvorišta.

"Ovo što se dogodilo je žalosno za sve nas. Iste zastave ističemo svake godine povodom patrona naše župe. No, ove godine se stvorio takav ambijent da se dogodilo što se dogodilo. Pokazalo se kako se ovdje shvaća suživot i da on živi samo u riječima. Ovdje se traži da se sve svoje podredi drugome i onda je to kao suživot. Sve je ovo vrlo sitničavo i ružno", istaknuo je fra Leon.

Ipak, on je mišljenja kako će dobro na kraju ipak pobijediti i kako treba imati nadu i ne popuštati pred zlom.

"Uvjeren sam kako će dobro na kraju pobijediti. Mi katolici i Hrvati Vareša osjećamo se zapravo vrlo tužno zbog ovih događaja. Uvjeren sam kako se isto osjećaju i brojni naši prijatelji Bošnjaci. Radost i nada koju smo imali povodom blagdana sv. Mihovila, 29. rujna, trenutno su potreseni, ali ćemo ustrajati u dobru", rekao je fra Leon.

Marošević: Poštujmo različitosti

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević izjavio je, pak, za Hrvatski radio Bobovac kako je zatražio od policije informacije te kako je saznao da je policija registrirala događaj i kako će pokušati pronaći počinitelje.

"Osuđujem ovaj događaj i tražim odgovornost. Zastava obilježava svaki spomenik naših poginulih branitelja. Posebno je da se to ovdje na privatnom, crkvenom, zemljištu. No, isto bi trebalo biti i na javnom prostoru, jednako kao što zastave s ljiljanima stoje uz obilježja stradanja bošnjačkog naroda i vojske", rekao je načelnik Općine Vareš.

Marošević, inače i sam branitelj i zapovjednik u HVO-u, rekao je kako zastava hrvatskog naroda bila istaknuta uz spomen-obilježje stradalim bojovnicima HVO-a i civilima Vareša.

"Nema potrebe za dezinformacijama koje vidimo. Mi se tom zastavom sjećamo i poštujemo žrtava, jednako kao što poštujemo i druge zastave uz žrtve drugih naroda", rekao je Marošević referirajući se na izvještavanje lokalnih medija kako je u crkvenom dvorištu bila istaknuta zastava Herceg Bosne, iako je riječ o legitimnoj zastavi hrvatskog naroda u BiH.

"Moramo poštovati različitosti, a mi u Varešu smo već pokazali da ih poštujemo. Ovim događajem vidimo da se od naših vrijednosti sada udaljavamo", dodao je.

Marošević je rekao kako nema potrebe kvariti odnose jer je civilizacijski čin pokloniti se svim žrtvama.

"Ovim putem svima poručujem da se neće spriječiti odavanje počasti žrtvama. Treba poštovati žrtve pod zastavom pod kojom su pali", istaknuo je Marošević.

Dodao je i kako se građani Vareša neće uznemiriti ovim događajima.

"Zna se koja je zastava BiH i tu nema dilema. No, imamo i naše posebne zastave koje su povijesne činjenice. No, nemojmo glumiti da smo pod jednom zastavom. Ljudi imaju pravo obilježiti prošlost onako kakva je ona bila. Mnogo toga nama ne odgovara, ja sam toga svjestan, ali zato nam je potreban visok stupanj tolerancije ako želimo živjeti u otvorenom i multikulturalnom društvu. Moramo poštovati razlike između nas ili otvoreno reći da ne želimo, pa da znamo na čemu smo", istaknuo je Marošević.

Čeka se policija

Inače, još uvijek nema službenih informacija o događaju iz MUP-a Zeničko dobojske županije i za sad još nije jasno hoće li se Muhića teretiti za raspirivanje međunacionalnog razdora i mržnje jer je evidentno kako je nasilje iz virtualnog prešlo u realni svijet i to nakon brojnih objava različitih korisnika na društvenim mrežama.

Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 22:36