Article_Top_970x250

Fra Ivo Marković: Najugroženija religija danas su kršćani u islamskim zemljama, njih više od 200 milijuna

sesija "kruga 99"

Fra Ivo Marković: Najugroženija religija danas su kršćani u islamskim zemljama, njih više od 200 milijuna

pro 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Anadolija

Današnji svijet praktično živi u religijskim ratovima, a islamske zemlje su nepravedno društvo u kojima je kršćanstvo najugroženija religija, izjavio je u nedjelju fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Marković je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 govorio o religiji i demokraciji u bh. kontekstu.  Istaknuo je da je demokracija danas najrašireniji oblik uređenja društva kojemu teži sav savremeni svijet.

"Demokracija je prije svega zasnovana na ljudskim pravima. Što je više demokracije, time je više ljudskih prava. Budući da su ljudska prava praktički u biti poruka religija, normalno bi bilo da one podržavaju i promoviraju demokraciju. Međutim, nekako religije doživljavaju kao da demokratski razvoj nije njihov, kao da je to netko drugi napravio i rezervirane su prema demokraciji, a razlog tome je što su sve religije nastale kao teokracija", rekao je Marković.

Istaknuo je da su se religije danas u svijetu pojavile kao politički sustav te je dodao da svijet praktično živi u "religijskim ratovima".

"I kod nas je bio rat u kojem su muslimani bili na strani Bošnjaka, katolici na strani Hrvata, pravoslavci na strani Srba. Ono što je perspektiva jest da mora doći do toga da religije budu dio društva, a ne da se nametnu. Naše religije pokušavaju biti teokratske", rekao je Marković.

Osvrnuo se i na islamski svijet, istaknuvši da u njemu ima vrlo puno izvornih elemenata da se kreće prema demokraciji, ali smatra da su problem islamske zemlje.

"Ako bilo gdje dovedemo da religije određuju bit društva, da zemlje budu katoličke, komunističke, islamske, to je nepravedno društvo. Islamske zemlje su nepravedno društvo. U islamskim zemljama svi nemuslimani su građani drugog reda. Najugroženija religija danas su kršćani u islamskim zemljama, njih više od 200 milijuna. O tome se malo priča, to je službeni stav Vatikana i svekršćanskog svijeta. Tu se mora napraviti pomak, jer to itekako sve više utječe na porast islamofobije, koju susrećemo u Europi", istaknuo je Marković.

Zaključio je da perspektiva jako dobra i da demokratski svijet uviđa da mora integrirati više religije u društvo.

"I sam sam sudionik jednog europskog projekta koji se zove svjetska promjena religije u društvu. To pokreće Bruxelles i on je već u implementaciji. Njegov cilj je da religije u Europi budu što uključivije i da budu faktor što veće integracije europskog društva", poručio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Dnevnik.ba