Article_Top_970x250

Fotografije protiv Povorke ponosa sa slikom američkog veleposlanika postavljene po ulicama Sarajeva

uz natpis "gay is not ok"

Fotografije protiv Povorke ponosa sa slikom američkog veleposlanika postavljene po ulicama Sarajeva

ruj 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Leci su noćas postavljeni u blizini Veleposlanstva SAD u BiH, na naselju Dobrinja, gdje je planirana izgradnja trga bosansko-američkog prijateljstva, ispred Američkog univerziteta, po ulicama.

Prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa pod sloganom - Ima izać' - u Sarajevu se održava u nedjelju, 8. rujna. Zakazana kao događaj kroz koji se promoviraju ljudska prava na slobodu okupljanja i iznošenje stavova, održavanje prve Povorke ponosa u BiH, trebalo bi biti i svojevrstan "civilizacijski test" koji će pokazati da li je Sarajevo zaista otvoreno da se nosi s različitostima.

Prema planu, Povorka će krenuti od Vječne vatre, proći kroz centralnu Ulicu maršala Tita, dok se njen završetak očekuje ispred Parlamentarne skupštine, na Trgu BiH. Prije početka najavljene prve Bh. povorke ponosa, za nedjelju, 8. rujna, najavljen je još jedan skup i to kontramiting ili prosvjed protiv povorke ponosa.

Organizator ovog okupljanja je Inicijativa Iskorak, priopćila je danas sarajevska policija. Skup Inicijative Iskorak najavljen je u parku između ulica Alipašina i Patriotske lige u periodu od 10 do 11:30 sati.

Na nekoliko lokacija u Sarajevu osvanuli su leci s fotografijom protiv predstojeće Povorke ponosa na kojima je našminkan veleposlanik Eric Nelson, uz natpis "Gay is not OK" (Gej nije OK) i zastavu duginih boja. Leci su noćas postavljeni u blizini Veleposlanstva SAD u BiH, na naselju Dobrinja, gdje je planirana izgradnja trga bosansko-američkog prijateljstva, ispred Američkog univerziteta, po ulicama, prenosi Radio Slobodna Europa.

Američki veleposlanik Eric Nelson izjavio je nedavno da podržava Povorku ponosa, te pozvao građane da podrže sudionike tog skupa. Bosanskohercegovački mediji su pred dolazak Nelsona na poziciju veleposlanika u BiH pisali da se on deklarira kao gay osoba.

Istovremeno, dan pred Povorku ponosa, u subotu (7. rujna), na relaciji od Vječne vatre do Trga BiH u Sarajevu, bit će organizirana mirna šetnja građana u organizaciji nevladine organizacije Svjetlo pod nazivom Dani porodice.

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo izdalo je dozvolu spomenutom udruženju na šetnju. Ova nevladina organizacija, šetnjom, kako navode u priopćenju za javnost, iskazuje neslaganja s organiziranjem prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa.

Dnevnik.ba