Article_Top_970x250

FOTO, VIDEO: Vandali nastavlju s uništavanjem srpskih grobova oko Sarajeva

ni mrtvi nemaju mira...

FOTO, VIDEO: Vandali nastavlju s uništavanjem srpskih grobova oko Sarajeva

stu 13, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Porušeni spomenici, foto: RTRS

Učestala rušenja i oštećenja pravoslavnih grobalja na području Federacije BiH nastavljena su i ovog vikenda.

U selu Divljača nadomak Semizovca uništeno je nekoliko nadgrobnik spomenika. Nekadašnji stanovnici ovog naselja ogorčeni su zbog nezainteresiranosti nadležnih i saznanjem da ni mrtvi ne mogu počivati na vječnim ognjištima.

Porušeni spomenici - Foto: RTRS

Porušeni spomenici. Foto: RTRS

Јovanu Maunagi na ovom groblju ukopani su svi najbliži. Danas je na veliko zaprepaštenje vidio da su spomenici njegovog djeda i brata koji je kao trinaestogodišnjak poginuo sedamdesetih godina prošlog stoljeća, potpuno uništeni. Nije krio tugu i razočaranje.

"Motive ovih vandala koji su to uradili ne znam i neshvatljivo je jer ovo nisu uradila djeca. Ovo su uradili mnogo jači, jer za takav grob treba i snage i znanja da se on sruši na ovakav način", smatra Maunaga.

Na ovom groblju u selu Divljača ukopane su srpske obitelji još od davne 1783. godine. Nadgrobni spomenici ne samo da su tri stoljeća prkosili vremenu nego i mnogim ratovima i nikad nisu oštećeni. Boli saznanje da ni mrtvi nisu više sigurni.

"Problem glavni svega je da ljudi ne znaju što se dogaša. BHT nikada nije objavila ovo, a ovo što se nama događa je zatiranje i mrtvih grobova i postojanja Srba u kantonu Sarajevo", dodao je Maunaga. 

Napadi na pravoslavna groblja i njihovo skrnavljenje u Federaciji sve su češći pa se preostalo srpsko stanovništvo s pravom pita, što se ovim postupcima njima želi poručiti. S obzirom da ni mrtvi nisu sigurni, šta može očekivati nekolicina Srba koja je ostala na svojim ognjištima, jer nije imala gdje.

"Narod gledajući što se događa u zadnje vrijeme rušenjem grobalja u Briješću, Kaknju pa sad ovdje u Semizovcu dolazi u stanje jednog straha razmišljajući o svojoj egzistenciji i budućnosti na ovim prostorima", rekao je paroh Ilijaški Božidar Tanović.

Nakon što su obaviješteni o ovom vandalskom činu, pripadnici policijske uprave Vogošća izašli su na lice mjesta i obavili očevid. Hoće li počinitelji biti pronađeni i sankcionirani oštećeni, sudeći prema ranijim primjerima, tvrde da se to neće dogoditi.

 Već treći tjedan za redom na području Federacije BiH vandali ruše pravoslavane spomenike Srbima je ovim putem poslana poruka da ni mrtvi ne mogu boraviti na ovom prostoru, javlja RTRS

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250