Article_Top_970x250

(FOTO) U Gorskom kotaru zbrajaju štete nakon nezapamćenog nevremena

jaka tuča

(FOTO) U Gorskom kotaru zbrajaju štete nakon nezapamćenog nevremena

lip 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Neverin.hr

Rijetko viđena tuča u utorak navečer zahvatila je područje Gorskog kotara. U općini Brod Moravice čekaju proglašenje elementarne nepogode i zbrajaju štetu.

"Kugle su bile veličine naranče. Mene je jedna pogodila, odmah je prsnula krv, tako je je jako padalo. Gledao sam kroz prozor, jedna je kugla udarila ciglu, odmah ju je razbila", rekao je za Dnevnik.hr Tomislav Crnković iz općine Brod Moravica.

Ogromne gromade leda, govore mještani, padale su čak sat vremena, a onda je još toliko lijevala kiša. Tomislavu je prvo tuča uništila krov, a onda mu je voda ušla u podrum. Kaže da je bilo 40 centimetara.

"Krov je dosta stradao. Kao da su granate padale", dodao je. Osiguranje tek treba procijeniti štetu koju treba zbrojiti i na području cijele općine.

Načelnik općine Dragan Crnković cijeli je dan proveo na terenu. "Ovo je stvarno katastrofa. Mjerio sam kugle leda koje su se sručile na nas, bile su kao boćarske kugle. Kad je to krenulo, i sam sam izletio spašavati auto, ali je bilo preopasno. Šteta se danas tek procjenjuje, ali sve je sravnjeno sa zemljom. Potučeni su krumpiri, trešnje, krovišta, auti, ma sve. Kataklizma", kaže načelnik i dodaje da je samo sreća u nesreći što nije nitko nije teže ozlijeđen.

U jednu kuću u Delnicama sinoć je udario grom, a vatrogasci JVP-a Delnice gasili su požar. Na ispumpavanjima podruma, kaže, nisu imali puno posla, stradala su uglavnom krovišta.

"Ne pamtim baš da je led tako razbijao krovove", rekao je za Dnevnik.hr Dražen Rački, zapovjednik JVP-a Delnice.

O jakom nevremenu izvijestili su i na portalu Neverin.hr te ondje prenijeli svjedočanstvo Đorđa Dokmanovića objavljeno u Facebook grupi Goranske Šanse.

"Najnevjerojatnije je da je tuča trajala preko sat vremena na Brod Moravačkom i Skradskom području, a u Moravicama 45 minuta. U našem selu su oštećeni auti i razbijeno staklo na susjedovom autu. Naše gospodarstvo je potpuno uništeno. Čak je i beton ispjeskaren", rekao je Đorđe.

Državni hidrometeorološki zavod je upozorenja zbog mogućih grmljavinskih oluja na području Gorskog kotara, Like i Banovine izdao i za srijedu.

Dnevnik.ba