StoryEditor
NEPLAĆENI PARKING

Fotka iz BiH postaje viralna: Policajci blokirali kotače nizu vozila kod zgrade MUP-a

Piše desk  /  14.10.2022., 09:35h

Cijene parkinga su među najnižim u Bosni i Hercegovini, pa ipak...

Na društvenim mrežama tijekom jučerašnjeg dana pojavila se fotografija iz Turalibegove ulice u Tuzli gdje su u blizini zgrade MUP-a TŽ-a zaposlenici JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla kandžama blokirali pet automobila.

Veliki dio javnih površina u Tuzli namijenjen je za parkiranje automobila, parking je podijeljen u tri zone, za koje su formirane i posebne cijene po satu. Javni parking je u nadležnosti Javnog poduzeća Promet i komunikacije, a cijene parkinga su među najnižim u Bosni i Hercegovini. Kako piše Tuzlanski.ba, cijena jednog sata parkinga kreće se od 0,50 KM do 2,00 KM, ovisno o zoni u kojoj se automobil parkira.

U Tuzli ne postoji takozvani pauk, stoga za vozače koji nisu na vidljivom mjestu istaknuli potvrdu o plaćenom parkingu ili isti nisu uplatili putem SMS aplikacije, djelatnici SIK-a blokiraju vozilo postavljanjem "kandže" na jedan od kotača.

Deblokada vozila uvjetovana je plaćanjem kazne u iznosu od 15 KM. Plaća se ili na licu mjesta po dolasku djelatnika PIK-a, ili naknadno putem uplatnice. Veliki broj građana Tuzle pridržava se uvjeta i načina parkiranja, a nemali je broj i onih koji su po posebnim stanarskim pogodnostima kupili godišnje parkirne karte.

Blokada pet automobila u nizu nije prizor koji se u gradu soli može vidjeti svakodnevno, a pojedini pretpostavljaju da su u pitanju vozila zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova čija se zgrada nalazi u neposrednoj blizini. Komentari korisnika društvenih mreža su podijeljeni. Dok jedni osuđuju čin neplaćanja kazni, drugi ga pak opravdavaju pronalazeći razne izgovore za kršenje propisa. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 05:26