Article_Top_970x250

Forum TIS prepoznat kao platforma za nastavak regionalne suradnje

Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja

Forum TIS prepoznat kao platforma za nastavak regionalne suradnje

stu 07, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U hotelu Holiday u Sarajevu danas je u prisustvu investitora, predstavnika gospodarskih i vanjskotrgovinskih komora, investicijskih fondova, međunarodnih organizacija, kompanija kao i drugih vladinih i nevladinih organizacija nastavljena Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja.

Nakon što su jučer održani panel tržište i panel statistika, danas je bilo riječi o investicijama, istraživanju i razvoju, a održana je i prezentacija novih projekata.

Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku (Forum TIS) prepoznat je kao platforma da se nastavi razvoj regionalne suradnje i promocije zajedničkih aktivnosti iz oblasti biznisa, statistike, investicija, istraživanja i razvoja.

- Ova regionalna platforma treba da bude mjesto gdje će se stvoriti poslovni ambijent, mjesto gdje će se razmjenjivati ideje i koja će predstavljati platformu za podršku regionalnih projekata - istakao je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH.

Sudionici Foruma prepoznali su važnost zajedničkih aktivnosti na razvoju kompatibilnih sustava za integriranu obradu podataka, a kao primjer dobre prakse prepoznat je aktualni razvojni projekt IST koji je implementiran u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Albaniji.

- Zadovoljstvo nam je što smo i ovaj put uzeli sudjelovanje u jednom ovako važnom regionalnom projektu. Iskreno se nadam da ćemo tradicionalno, i to najmanje jednom godišnje, sastajati se i na taj način okupljati predstavnike iz poslovnog, vladinog i nevladinog sektora, statistike... - dodao je Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Zaključeno je da je potrebno udružiti resurse kako bi se razvio kvalitetan sustav za diseminaciju podataka koji trenutno nedostaje svim regionalnim statističkim uredima, ali i drugim državnim tijelima.Za kvalitetan razvoj kvalitetnih administrativnih registara, potrebno jr uključiti sva tijela, kao i druga tijela državne uprave.

Ispred Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja „Horizont 2024“ prisutnima se obratio Senad Tafro, predsjednik Upravnog odbora, koji se svima zahvalio na riječima podrške koje je čuo tijekom ova dva dana.

- Iskreno me raduje činjenica da su vlasti, ali i poslovni sektor zainteresirani slušati sve nas koji dolazimo iz nevladinog sektora. Svi zajedno smo složni da smo u mogućnosti razviti, odnosno realizirati sjajne ideje. Imamo odličnu podlogu za to, a u prilog tome govore i svi naši zajednički zaključci do kojih smo došli. Nastavljamo surađivati, razmjenjivati mišljenja i iskustva i siguran sam kako su pred nama još bolji poslovni rezultati - istakao je Tafro.

Vrijedi istaći kako je tijekom Međunarodne konferencije prvi put prezentirana ideja o ulozi državne statistike u najdirektnijoj funkciji odlučivanja na makro i mikro nivou.

Organizatori Međunarodne konferencije o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja su Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja "Horizont 2024", Agencija za statistiku BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Savez komora i robne razmjene Turske – TOBB, Vanjskotrgovinska komora BiH, Sarajevska berza-burza (SASE), Republički zavod za statistiku Srbije, Zavod za statistiku Crne Gore, Državni zavod za statistiku Hrvatske, Federalni zavod za statistiku FBiH, Republički zavod za statistiku RS, Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), Vijeće za strane investitore u BiH, Gospodarska Komora FBiH, Evropski pokret Srbije, Agencija za državnu službu BiH, Agencija za rad i zapošljavanje BiH, Svjetski savez dijaspore BiH, Grad Sarajevo, Visoko učilište Algebra, Best Solutions d.o.o., IN2 d.o.o., PlanB d.o.o., Centar za podršku demokracije i ekonomskog razvoja - UCDER i Općina Centar Sarajevo, stoji u priopćenju Foruma TIS.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250