MOSTAR, 7. srpnja (FENA) – U Aluminij Industriji u Mostaru počeo je 2. Forum o jednakopravnosti kojega organiziraju M. T. Abraham Groupa i Večernji list BiH, a na kojoj se govori o temi jednakopravnosti u svim segmentima i načinu poticanja društvenih promjena. Foto FENA/Emanuel SočaEMANUEL SOčA -
StoryEditor
mostar

Forum o jednakopravnosti u Mostaru prikazao probleme diskriminacije u BiH

Piše fena  /  07.07.2022., 16:06h

U Aluminij Industriji u Mostaru počeo je 2. Forum o jednakopravnosti kojega organiziraju M. T. Abraham Groupa i Večernji list BiH, a na kojoj se govori o temi jednakopravnosti u svim segmentima i načinu poticanja društvenih promjena.

Kroz dva panela pod nazivima "Nejednakost, identificiranje i definiranje problema – pravni aspekti" i "Obrazovanje" sudjeluju predsjednik M.T. Abraham Group Amir Gross Kabiri, ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, zastupnica u Zastupničkom domu PFBiH Sanela Prašović - Gadžo, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević i ombudsmen za ljudska prava u BiH Nives Jukić.

Konferenciju je svečano otvorio Mario Kordić, gradonačelnik Mostara izrazivši zadovoljstvo što je ovaj grad domaćin upravo ove konferencije i nadu da će se zaključcima iz Mostara poslati ozbiljna poruka koja će služiti na ponos svima.

Amir Gross Kabiri poručio je kako smo svi ljudska bića, bez obzira na religiju, uvjerenja, boju kože i slično.

- Upravo zbog toga želimo javno raspraviti ovu temu. Želimo javno poručiti da razumijemo i da smo ovdje za sve one koji se osjećaju nejednakima. Kada govorimo o diskriminaciji to je osobno. Onaj tko je diskriminiran osjeća to u sebi. Ne možemo uvijek razumjeti ljude koji se osjećaju diskriminirano, ali možemo govoriti za sve one koji nemaju tu mogućnost – kazao je Kabiri.

Nives Jukić podsjetila je kako je Zakonom o zabrani diskriminacije iz 2009. godine središnja institucija za zaštitu upravo institucija ombudsmena.

- Svatko nam se može obratiti i tražiti pomoć. Naš postupak je besplatan, a često se u postupku istraživanja na osnovu žalbi ipak otklone uzroci. Smatram da žrtve diskriminacije najčešće ne traže zaštitu, niti ombdusmena niti sudsku zaštitu. Treba ih ohrabriti za to – podvukla je Jukić.  

Zastupnica Prašović – Gadžo ističe da postoji velika diskriminacija u političkom životu gdje žene, kako navodi, osjećaju stakleni strop, ali i staklene zidove oko sebe.

- Bosna i Hercegovina ima sposobne i kompetentne žene, ali kao društvo poručujemo da je politika za muškarce. Naš problem je što vrlo teško prihvaćamo neke stvari koje se tiču drugačijeg izbora i drugačijeg načina života. Trebamo više razgovarati i više se otvarati jedni prema drugima. S druge strane, imamo Zakon o obrazovanju koji kaže da sva djeca trebaju ići u školu, a romska djeca rijetko idu. Brojne su diskriminacije u ovoj zemlji – naglasila je ona.

Ministar Grubeša kazao je kako se kroz svoj rad najčešće susreće s ljudima koji se pozivaju na Zakon o radu i koji se obično žale na radno-pravni status, navodeći kako se mnogi osjećaju diskriminirano kod poslodavaca.

Velibor Milivojević istaknuo je kako je na konferenciju pozvan kao pripadnik manjinskog naroda na ovom području, ali pripadnik naroda koji je konstitutivan u BiH.

- Problem manjina možemo promatrati na različite načine jer imamo različite manjine u svim krajevima naše zemlje. Najvažnije je da promičemo razgovor i otvaranje tema, pa i onih bolnih. Samo tako možemo doći do rješenja. Političari i mediji su spona koja mogu promijeniti ovu sliku društva na bolje. Nažalost, čini mi se da prema budućnosti idemo onako kako ne bi trebalo – dodao je Milivojević.

Među brojnim zvanicama, konferenciji nazoče izaslanik Svete Stolice u BiH mons. Amaury Medina Blanco, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, veleposlanik Slovenije u BiH Damijan Sedar, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, Jozo Pavković, direktor i glavni urednik Večernjeg lista u BiH i mnogi drugi.

Jozo Pavković, glavni urednik Večernjeg lista BiH i jedan od organizatora konferencije kazao je kako je ovo jedna u nizu konferencija kojima se želi razgovarati o aktualnim temama u bh. društvu i šire.

- Prije nekoliko konferencija imali smo temu o ravnopravnosti žena, a danas je tema ravnopravnost manjinskih skupina u BiH. Odnosno, razgovaramo o jednakopravnosti svakoga čovjeka u BiH bez obzira na naciju, vjeru, spol… Već sada mogu najaviti i slijedeću konferenciju koju ćemo također organizirati s M. T. Abraham Group najesen, a bit će posvećena gospodarstvu – otkrio je Pavković.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije smatra da su nejednakosti u našem društvu, ali i u današnjem svijetu općenito jedan od ključnih problema koji opterećuju ljude i čovječanstvo u cjelini.

- Dijeleći želju da se jasno identificiraju diskriminacije po bilo kojem osnovu, da se takve pojave odlučno otklone, ali i da se izgradi društvo u kojem tim i sličnim devijacijama neće biti mjesta, čestitam organizatorima 2. Equality Foruma, Večernjem listu i M.T. Abraham grupi na viziji i predanosti postavljenom cilju – poručio je Herceg.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 04:43