StoryEditor

Forto: Uskoro ćemo objaviti podatke o plaćama 25 tisuća javnih uposlenika

Piše D  /  05.04.2019., 11:04h

U povodu 100 dana Vlade Županije Sarajevo u prostorijama Centra za interdiscplinarne studije (CIS-a) u krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu predstavljeni su rezultati ovog saziva Vlade KS u prvom tromjesečju, prenosi Klix.ba

Forto je rekao da Vlada ŽS nije slučajno došla u CIS koji se nalazi u krugu Kampusa UNSA, a koji vlast namjerava unaprijediti. On je istaknuo da Vlada ŽS namjerava raditi na izgradnji moderne kotolovnice. 

On je rekao da Vlada ŽS želi otvoren dijalog i s medijima i s civilnim društvom te da je jedan od ključnih principa ovog saziva vlasti širok dijapazon javne rasprave. Kako kaže, Vlada ŽS je u prvih 100 dana uradila mnoge stvar, a na konferenciji je naveo samo nekoliko primjera. 

Istaknuo je da su reforme bolne i da je Vlada ŽS željela krenuti od sebe dodajući da je Vlada ŽS smanjila primanja dužnosnika, što govori da izvršna vlast namjerava početi sprovoditi reforme od sebe. Forto je rekao da se odrekao diskrecionog trošenja sredstava koja su mu pripadala po zakonu i da su ta sredstva prebačena ministarstvima kojima su potrebna. 

Županijski premijer kazao je da je Vlada ŽS pripremila zakon o porijeklu imovine dužnosnika u ŽS i da je riječ o principu uspostave potpune transparentnosti i nulte tolerancije prema korupciji. On je rekao da to znači da će svaki javni službenik staviti javni interes ispred privatnog interesa, kao i da će javnost moći pratiti stanje imovine funkcionera u tijeku mandata. 

"Postigli smo potpuni konsenzus da je ovo nešto dobro za Županija Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu", rekao je Forto. 

On je kazao da je Vlada ŽS hitno smijenila upravljačke strukture u Turističkoj zajednici ŽS i da su tek nakon ove smjene isplivale sve nepravilnosti u Turističkoj zajednici ŽS.

"Integrisali smo UNSA iako je to započeto u prošlom mandatu. To je zadatak koji nije bio jednostavan", kazao je Forto. 

Kako kaže i tu je bilo otpora koji je rezultat otpora prema promjeni, jer će konačan rezultat biti integrisani Univerzitet u Sarajevu. Premijer je ukazao i na važnost uštede energije, a čemu vlada pristupa projektno. 

"Ne samo da smo revidirali spisak istaknutih umjetnika, već želimo pokazati da nema ništa što je zacrtano", rekao je Forto dodajući da je Vlada ŽS osigurala sredstva za zapošljavanje mladih te da će ova vlada nastaviti izradu kvalitetnih projekata prošlih vlada.

Najavio je kupovinu 20 novih trolejbusa koji će biti na ulicama već u ovoj godini. On je rekao da će time Vlada ŽS pokazati javnosti da su ozbiljni u unapređenju javnog prijevoza. 

"To će biti samo prvi korak. Ovi trolejbusi bit će pečat u ovoj godini za Vladu ŽS", rekao je Forto ističući da će trolejbusi biti u potpunosti novi. 

Vlada ŽS donijela je odluku o uspostavi registra javnih zaposlenika i da će se prvi put desiti da budu objavljeni podaci o 25 tisuća uposlenika u javnim subjektima. Ti podaci sadržavat će informacije o struci, plaćama i radnim mjestima. 

Forto je poručio kako će se nastaviti tematske zajednice Vlade ŽS. Govorio je i o borbi protiv korupcije ističući da Vlada ŽS ima Ured za borbu protiv korupcije koji će biti u potpunosti odvojen od utjecaja vlasti. 

"Imat ćete objavu onih koji su zaposleni, gdje su zaposleni, u koliko su odbora, kako im to uspijeva i tako dalje", rekao je Forto. 

Izvršna vlast u narednih nekoliko mjeseci planira provesti akciju velikog proljetnog čišćenja, jer mora spriječiti da se o Sarajevu govori kao o prljavom gradu. 

"To će biti akcija koja će trajati 60 dana i otvoriti 600 novih radnih mjesta i financirat će se preko Službe za rad i zapošljavanje. Ukloniti ćemo sva odlagališta smeća koja su nezakonita, očistiti ulice, postaviti mobilne fasade da zaklone ruševine i tako dalje", kazao je Forto.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:26