StoryEditor

Forto upisao brzu cestu Mostar - Široki Brijeg - Grude - Imotski u mrežu EU koridora

Piše desk  /  16.05.2023., 14:22h

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto danas je sa još pet regionalnih ministara te predstavnicima Europske komisije na Samitu o povezivanju u Budvi potpisao dokument o unapređenju mapa transeuropske prometne mreže TEN-T.

Projekti na ovoj prometnoj mreži imaju najveći prioritet za sufinanciranje iz fondova EU i zbog toga je dodatak novih koridora unutar BiH od presudnog značaja.

Kada je riječ o BiH, osim brze ceste Mostar - Imotski, proširena je željeznička prometna mreža dodavanjem nastavka pruge od Novog Grada prema Hrvatskoj, pruga Čapljina - Trebinje - Nikšić - Podgorica, kao i cestovna veza od Tuzle prema Srbiji.

Forto je naglasio kako Bosna i Hercegovina mora pratiti trendove u regiji i EU, pogotovo kada je riječ o izgradnji željezničke infrastrukture i modernizaciji željezničkog prometa koji je neopravdano zanemaren.

Razgovarano je i o dodatnom cestovnom uvezivanju kojim bi se omogućilo sufinanciranje dionice brze ceste Jajce - Bihać na koridoru koji bi povezao Tiranu - Podgoricu - Sarajevo - Unsko-sanski kanton s Hrvatskom i Slovenijom. Projekt Jajce - Bihać bit će razmatran u sklopu inicijative za izgradnju ovog pravca kroz pet zemalja.

U svom izlaganju Forto je uputio i poziv da se naredni Samit o povezivanju održi u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH. 

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 21:20