StoryEditor
dan državnosti

Forto: Izmjene Ustava BiH ne smiju dovoditi u pitanje temelje ZAVNOBiH-a, jednakost i ravnopravnost tri bosanskohercegovačka naroda

Piše desk  /  25.11.2022., 19:41h

Večeras se u sarajevskoj Vijećnici održava Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina Kantona Sarajevo i SABNOR-a.

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na Svečanoj akademiji govorio je i Edin Forto, predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo.

"Ovog 25. studenoga slavimo tekovine revolucije antifašizma, slavimo rođendan moderne, parlamentarne, ustavne i egalitarne Bosne i Hercegovine. Slavimo slobodu, mir, jednakost i ravnopravnost bh. naroda. Slavimo državni kontinuitet Bosne i Hercegovine. Slavimo revolucionaran čin utemeljena bh. republike, ispunjenje osmog desetljeća njenog državnopravnog kontinuiteta u međunarodno priznatim AVNOJ-skim granicama. ZAVNOBiH je naša, građanska revolucija", naglasio je Forto, prenosi klix.

Istakao je da je zbog atmosfere u kojoj dočekujemo 79. rođendan Bosne i Hercegovine posebnu važnost ima činjenica da se razgovorima o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine mora pristupiti tako da ustavne promjene nikako ne smiju dovoditi u pitanje temelje ZAVNOBiH-a, samim tim ni državno-pravni kontinuitet BiH kao ni državotvornost, jednakost i ravnopravnost tri bosanskohercegovačka naroda.

"Ali svakako ukazujem na to da ustavne promjene moraju donijeti jednakost svima ostalima. Moramo okončati prezidencijalizam i ojačati parlamentarni sistem ustavne demokracije kao i definirajuće karakteristike moderne, sekularne i demokratske države. Zbog toga zahtijevamo budućnost oslobođenu podjela, egzistencijalne i socijalne nesigurnosti i budućnost u kojoj ima mjesta za slobodnu mišljenja, za stvaralaštvo, za proizvodnju, znanost i obrazovanje. Za ljubav, zabavu radost i sreću. Moramo stvoriti institucije koje će garantirati pluralizam", kazao je Forto.

Poručio je premijer Kantona Sarajevo i da se mora ostati dosljedno viziji ZAVNOBiH-a na čijem prvom zasjedanju su "naši oci utemeljitelji koncipirali slobodnu, zbratimljenu BiH kao osiguranje pune ravnopravnosti naših naroda, naših građana i građanki".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:34