StoryEditor

Forto i Konaković podržavaju izmjene Izbornog zakona koje ne rješavaju "fenomen Komšić"

Piše desk  /  20.12.2023., 14:52h

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je danas u Sarajevu izjavio da ta stranka podržava izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu očuvanja ili popravka integriteta izbora, unatoč tomu što je najveće narušavanje integriteta izbornog procesa mogućnost pojave fenomena Komšić.

Kazao je da je integritet izbora, posebno u nekim manjim sredinama, upitan i da postoji uvijek veći broj neregularnosti.

- Godinama govorimo o tome. Uime Naše stranke i Trojke mogu reći da podržavamo izmjene Izbornog zakona u dijelu očuvanja ili popravka integriteta izbora, kako bi znali da ono što su građani htjeli i birali, da se ti rezultati i pročitaju - naveo je Forto, izostavljajući činjenicu da je najveća izborna prijevara u BiH činjenica da se glasovima Bošnjaka bira i izabira hrvatski član Predsjedništva BiH (fenomen Komšić).

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je političke, odnosno parlamentarne strukture u BiH da u kratkom roku usvoje tehničke izmjene izbornog zakonodavstva zemlje radi poboljšanja integriteta izbornog procesa. U protivnom, nametnut će ih on koristeći ovlasti.

Forto kaže da podržavaju ovaj pritisak iz Ureda visokog predstavnika, te pozivaju partnere da što prije dogovore sami ove izmjene.

- Ukoliko ne bude dogovora, u redu je da visoki predstavnik nametne nešto što suštinski nije politička stvar i ne može biti politička stvar, identifikacija birača i neko modernije brojanje glasova u smislu skenera. Ako uvedemo neke nove tehnologije, nisu to neke visoke tehnologije, to se 20-30 godina radi u drugim državama. Svakako, tehničke izmjene zakona u smislu jačanja integriteta pa na bilo koji način - kazao je Forto.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je izjavio kako se boji "da nekog velikog raspoloženja, neke kvalifikovane većine baš i nema, jer obično svi te izmjene dijela zakona koje se tiču izbornog integriteta vežu za ono što su njihovi primarni ciljevi u Izbornom zakonu, pa se zbog toga do sada te izmjene nikada nisu ni usvajale".

- Mi spadamo u one koji bi bili presretni, spremni smo raditi 24 sata samo na tom dijelu, spremni smo glasati samo za taj dio. Jučer smo se oglasili kao Trojka samo o tom dijelu i raduje me najava visokog predstavnika Christiana Schmidta da će, ukoliko se ne riješi ovaj dio Izbornog zakona BiH među nama političkim akterima, on nametnuti te izmjene. To pozdravljamo, pozivamo ga da istraje i da to do kraja realizuje - kazao je Konaković.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt  izjavio je jučer kako bi volio da domaći organi nađu rješenja, dodajući da to mora da se desi sada, ne u narednom mjesecu, godini.

Među ključnim potrebama, naveo je da Izborni zakon mora da bude precizan, korektan i transparentan, izbori fer i korektni, odnosno treba da funkcionišu čvrste mjere protiv izbornih prevara. U protivnom se dešava gubljenje povjerenja birača u izborni proces, naglašava Schmidt, pozivajući  parlamentarne strukture da same donesu odluku prije nego on bude morao da interveniše.

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka jučer su priopćili da snažno podržavaju usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se osigurali transparentan i pošten izborni proces, bez rješavanje fenomena Komšić. Pojednostavljeno, stranke Trojke bore se za "poštene izbore među bošnjačkim biračkim tijelom" te i dalje nisu spremni podržati promjene koje bi onemogućile bošnjačkom biračkom tijelu da bira političke predstavnike hrvatskom narodu.

Dnevnik.ba

11. lipanj 2024 23:38