StoryEditor
godinu dana od izbora

Formiranje Vlade HNŽ za Hrvate blizu, za Bošnjake ni blizu kraja

Piše fena  /  03.10.2023., 17:04h

Godinu dana poslije izbora nova vlada u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) nije formirana.

Po riječima predsjednika mostarskog SDP-a Armana Zalihića, još uvijek se vode stranački pregovori, a novih informacija, kao ni dogovora, i dalje nema.

- Nema novih informacija i o tome nešto više može reći predsjednik naše kantonalne organizacije koji je sudjelovao u svim ovim pregovorima, tako da ne bih iznosio neke paušalne zaključke - kazao je novinarima predsjednik mostarskog Gradskog odbora SDP-a BiH Arman Zalihić pred početak sjednice županijske skupštine.

Potvrdio je kako se i dalje vode razgovori između stranaka, ali još uvijek bez konkretnog rješenja.

- Razgovora ima sa svima, ali još uvijek nije postignut nikakav dogovor - naglasio je Zalihić.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović (HDZ BiH) kazao je kako su pregovori u „završnoj fazi“.

- Ostalo je da se partneri unutar bošnjačke kvote dogovore tehnički i oko raspodjele mandata i svega što je bitno za potpisivanje budućeg koalicijskog sporazuma - kazao je Martinović.

S druge strane, zamjenik predsjedavatelja Skupštine HNŽ-a Džafer Alić kazao je kako se on ne usudi reći da je to „završena stvar“.

- Postoje pregovori i veliki postotak usuglašenih stvari. Odavno idemo k usuglašavanju stvari koji bi se trebali riješiti u nekoliko dana kako bismo dobili sporazum. Preduvjet svih kadrovskih rješenja je okvirni sporazum koji je put kojim Vlada treba ići i mislim da je to u dobra doba posloženo i da ćemo doći u kadrovska i resorna rješenja – kazao je Alić.

U Skupštini HNŽ HDZ BiH ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog. Za potvrđivanje Vlade potrebna je podrška 20 zastupnika.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 08:51