StoryEditor

Formiran predmet protiv visokog predstavnika: Tužiteljstvo provjerava Christiana Schmidta, sumnjaju da se lažno predstavlja

Piše desk  /  17.07.2023., 12:58h

Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka zaprimilo je 7. srpnja prijavu koju je podnio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik protiv Christiana Schmita, njemačkog državljanina koji u BiH radi kao visoki predstavnik, potvrđeno je za RTRS.

Po zaprimanju prijave Tužiteljstvo je formiralo predmet i dodjelilo ga u rad postupajućem tužitelju.

Podsjećamo, Milorad Dodik je ranije podnio krivične prijave protiv Schmidta i Dragana Prusine, direktora Službenog lista BiH.

- Protiv Schmidta krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužiteljstvu u Banjoj Luci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za što nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a. U namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, Schmidt se "lažno predstavlja kao službeno lice" znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma. Time je on počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske - naveo je tada predsjednik Republike Srpske.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 03:57