StoryEditor
pomama za kaptagonom

Foreign Policy: Saudijska Arabija je prijestolnica droge na Bliskom istoku

Piše desk  /  23.12.2021., 07:19h
Vanjskopolitički magazin Foreign Policy piše da je Saudijska Arabija prijestolnica droge na Bliskom istoku.

Ukazano je da su tri prošlomjesečna uhićenja u relativno kratkom periodu otkrila koliki je ovo problem. Prvo je sirijska vlast zaplijenila više od 500 kilograma amfetamina poznatog kao kaptagon koji je bio namijenjen za Rijad. U Saudijskoj Arabiji je nekoliko dana kasnije zaplijenjeno 30 milijuna tableta - narkotika. Libanonska vlast je sredinom ovog mjeseca spriječila krijumčarenje četiri milijuna tableta također namijenjenih za saudijski glavni grad.

Istrage su pokazale da se u Siriji i Libanonu masovno proizvode spomenuti narkotici, a što je potaknuto potražnjom u Saudijskoj Arabiji. Foreign Policy je ovu državu označio unosnim tržištem za trgovce drogom te prijestolnicom u ovom dijelu svijeta kada je u pitanju potrošnja droge.

Ukazano je da je veliki broj Saudijaca koji su postali ovisni o kaptagonu. Koristi se za poboljšanje raspoloženja, osobu dugo drži budnom i aktivnom te je opasan po zdravlje.

Prema podacima UN-ovog Ureda za drogu i kriminal (UNODC), od 2015. do 2019. u Saudijskoj Arabiji je zaplijenjeno više od polovine kaptagona od ukupne količine koja je zaplijenjena na Bliskom istoku. Ovaj narkotik je prvo postao popularan među borcima u sirijskom ratu kako bi se mogli što duže boriti. Vlasti Sirije se optužuju da su aktivno uključene, odnosno da zatvaraju oči na trgovinu ovom drogom.

Njegova prošlogodišnja zaplijenjena količina u Siriji vrijedi 3,46 milijardi dolara. Godinu ranije je iz Sirije i Libanona izvezena količina tableta vrijedna pet milijardi dolara.

Kako piše Foreign Policy, potražnja za kaptagonom u Saudijskoj Arabiji se višestruko povećala. Osim toga, sve je veća potražnja za kanabisom i katom. Kanabis se uvozi iz Afganistana, dok se kat uvozi iz Jemena.

Saudijska vlast strahuje da se trgovinom droge financiraju oni koji se bore protiv nje, a koje smatra teroristima. Tvrdi da Hezbolah stoji iza proizvodnje i transporta kaptagona i kanabisa. Međutim, u Hezbolahu negiraju ove tvrdnjec. Saudijci su zabrinuti i zbog utjecaja narkotika na mlade.

Vanjskopolitički list je naveo da većina korisnika droge u Saudijskoj Arabiji otpada na osobe od 12 do 22 godine te da 40 posto ovisnika uzima kaptagon.

U Rijadu se koriste diplomatskim sredstvima kako bi onemogućili uvoz narkotika, ali je veća borba unutar same države. Kako smanjiti potražnju za drogom u društvu sa strogim pravilima za mlade?

Pojedini smatraju da su upravo takva pravila uzrokovala povećanu upotrebu narkotika, kao i to da je tome doprinijela liberalizacija zemlje na koju se odlučio princ Mohammad bin Salman. S druge strane, neki u liberalizaciji vide distanciranje od islamskih vrijednosti i principa. No, podaci kazuju da je potražnja za drogom porasla i prije društvenih promjena.

Muškarac koji je studirao u Saudijskoj Arabiji je bio sugovornik Foreign Policyja na ovu temu. Inzistirao je da bude anoniman ne želeći imati nevolje sa saudijskom vlašću.

"Naravno da smo se drogirali. To je bila jedina stvar koju smo mogli uraditi. Bilo nam je dosadno. Nismo mogli razgovarati s djevojkama, ići u kino ili u pab na pivo. Mogli smo samo popiti kavu u Starbucksu, voziti se ulicama ili posjećivati restorane u tržnim centrima. Svi smo bili na afganistanskom hašišu, a mnogi moji prijatelji su još na njemu", izjavio je govoreći o vremenu provedenom u Rijadu.

Trgovina drogom u Saudijskoj Arabiji je kažnjiva smrću, ali nerijetko nadležni tek upozore mlade koji je upotrebljavaju. Kat i kanabis su kulturološki prihvaćeni, tako da postoje mladi koji misle da su narkotici prihvatljivi u islamu.

Za vlast je vrlo težak izazov kako informirati o štetnim utjecajima droge, a još im je teže kako se boriti protiv dobro uvezanih plemenskih zajednica koje se bave trgovinom droge. Osim toga, krijumčari su sve vještiji, piše Foreign Policy.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:01