Article_Top_970x250

Firma iz BiH gradi stadione u Kataru

među top 10 firmi

Firma iz BiH gradi stadione u Kataru

velj 25, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Firma VS-Trend iz Bihaća angažirana je na izgradnji stadiona Al Bayt u gradu Al Khor u Kataru.

Stadion kapaciteta 60.000 mjesta gradi se za potrebe Svjetskog nogometnog prvenstva i bit će gotov do 2022. godine kada će se na njemu odigrati polufinalni meč prvenstva, prenosi Biznis info.

Stadion je vrijedan 770 milijuna eura, a po završetku bit će konkurencija najatraktivnijim stadionima svijeta.

VS-Trend obavlja kompletne radove na ventilaciji, instalacijama i protoku vode na stadionu, ukratko svemu onome što je bitno kako bi stadion kao objekat mogao funkcionisati.

“Ukupno je oko 250 radnika angažirano na ovom projektu. Trenutno ih je na gradilištu oko 200. U pitanju su radnici iz cijele Bosne i Hercegovine”, kazao je za BiznisInfo direktor firme Sabahudin Blažević.

Stadion Al Bayt najavljen je kao objekat koji ne samo da će zadovoljiti sve kriterije FIFA-e, već će postaviti nove standarde održivosti energije i zaštite okoline. Zahvaljujući primjeni najnovijih GSAS i LEED standarda, nogometne utakmice moći će se igrati na umjerenim temperaturama čak i po ljetnim vrućinama.

Al Bayt je jedan od dva stadiona na kojem će naši radnici biti angažirani. Od listopada bi trebali krenuti radovi na još jednom stadionu. O ovom poslu razgovarano je tijekom Biznis foruma Bosna i Hercegovina – Država Katar održanog u Dohi prije nekoliko dana.

„Pregovori oko dobivanja posla na još jednom stadionu su u završnoj fazi i očekujemo da radovi krenu u listopadu“, kazao nam je Blažević koji je bio član bh. privredne delegacije na ovom forumu.

Inače, firma VS-Trend specijalizirana je za izvođenje radova na kruzerima i spada među top 10 firmi na ovom polju u cijelom svijetu. To potvrđuju ugovori sa nekim od najvećih svjetskih proizvođača kruzera kao što su Carnival i Princess.

Ukupno 500 radnika ove firme trenutno radi širom svijeta. Osim Katara, tu su SAD, Italija, Finska, Rumunija i Singapur.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250