StoryEditor

Finska zatvara kompletnu granicu s Rusijom

Piše desk  /  20.11.2023., 15:36h

Finske vlasti planiraju u srijedu navečer zatvoriti kompletnu granicu s Rusijom, javile su u ponedjeljak novine Iltalehti, pozivajući se na vladine izvore.

Prema pisanju novina, vlada premijera Petteri Orpoa mogla bi odlučiti da zatvori preostale kontrolne punktove na granici s Rusijom. Očekuje se kako će ovi kontrolni punktovi biti zatvoreni u 12 sati po lokalnom vremenu u srijedu.

Kontrolni punktovi Vartius, Salla, Kuusamo i Raja-Jooseppi zasad će ostati otvoreni. Kontrolni punkt Vartius zatvoren je u 18 sati 18. studenog i ponovo otvoren u 8 sati 19. studenog. Finske oružane snage stigle su 19. studenog na kontrolni punkt Vartius da pomognu graničnim stražama da tu podignu privremenu barijeru.

U ranim jutarnjim satima 18. studenog, Finska je zatvorila četiri kontrolna punkta na svojoj istočnoj granici - Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niiral.

Prema riječima premijera Petteri Orpoa, vlasti reagiraju na nedavno povećanje broja "državljana trećih zemalja" koji pristižu na istočnu granicu Finske.

Prema riječima finske ministrice unutrašnjih poslova Mari Rantanen, odluka će ostati na snazi do 18. veljače 2024. godine.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da odluka Finske da zatvori kontrolne punktove na granici s Rusijom stvara nove linije podjele u Europi, a vladine agencije u Moskvi će dati odgovor na te akcije.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 21:50