StoryEditor
dogovor premijera

Finska i Švedska ostaju predane istodobnom pristupanju NATO-u

Piše hina  /  02.02.2023., 19:24h

Finska i Švedska ostaju predane istodobnom pristupanju NATO-u unatoč protivljenju Turske švedskoj kandidaturi, rekli su u četvrtak premijeri dviju država.

Turska je rekla da bi mogla odobriti zahtjev za članstvo Finske u NATO-u prije švedskog zahtjeva, ali finski predsjednik i šef diplomacije odbacili su tu ideju ustvrdivši da je sigurnost dviju nordijskih zemalja uzajamno ovisna. 

"Ne sviđa mi se ovo ozračje, pozicija gdje je Švedska prezentirana kao neko problematično dijete u razredu. Mislim da to nije slučaj", rekla je finska premijerka Sanna Marin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim kolegom Ulfom Kristerssonom u Stockholmu.

"Švedska također ispunjava sve zahtjeve za članstvo u NATO-u", dodala je.

Kristersson je rekao da se njegova zemlja nastavlja pridržavati trilateralnog sporazuma o pristupanju NATO-u koji su prošle godine potpisale Švedska, Finska i Turska.

"Zajedno smo krenuli na ovo putovanje i zajedno idemo putem prema članstvu", rekao je Kristersson misleći na napore Švedske i Finske da se pridruže vojnom savezu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je prvi put dao do znanja da bi turski parlament mogao ratificirati ugovor o pristupanju Finske ali ne i Švedske, iako su zajedno počele pristupni proces.

Švedskoj zamjera da ne izručuje desetke osumnjičenih koje Ankara povezuje s kurdskim "terorističkim" skupinama i s neuspjelim pokušajem državnog udara 2016.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:40