StoryEditor
turska blokada

Finci napravili anketu: Ne žele čekati Švedsku za ulazak u NATO

Piše hina  /  02.02.2023., 13:57h

Većina Finaca je za to da njihova zemlja uđe u NATO ne čekajući Švedsku koju trenutno blokira Turska, pokazuje danas objavljena anketa.Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je prvi put dao do znanja da bi turski parlament mogao ratificirati ugovor o pristupanju Finske ali ne i Švedske, iako su zajedno počele pristupni proces.

Anketa instituta Taloustutkimus objavljena u finskom dnevniku Ilta-Sanomatu pokazuje da 53 posto ispitanika misli da Finska ne bi trebala "čekati Švedsku" ako njezin ratifikacijski proces za članstvo potraje dulje zbog, primjerice, protivljenja Turske.

Tek 28 posto misli da zemlja treba čekati Švedsku kako bi zajedno ušle u vojni savez, pokazuje anketa provedena među 1.021 Fincem između 30. siječnja i 1. veljače. Okrenuvši leđa tradicionalnoj nesvrstanosti, dvije zemlje su u svibnju 2022. zajedno predale kandidaturu za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Blokada Turske

Kandidaturu Švedske i Finske, koju trebaju odobriti sve zemlje članice Saveza, trenutno blokira Turska. Potonja zamjera Švedskoj zbog toga što ne izručuje desetke osumnjičenih koje Ankara povezuje s kurdskim "terorističkim" skupinama i s neuspjelim pokušajem državnog udara 2016.

Odluka Stockholma da početkom mjeseca odobri prosvjed ispred zgrade turskog veleposlanstva u tome gradu, na kojemu je spaljen Kuran, razbjesnila je Ankaru koja je zaustavila pregovore, prethodno odgodivši trilateralni sastanak predviđen za početak veljače.

U nedjelju je predsjednik Recep Tayyip Erdogan prvi put natuknuo da bi Turska mogla odobriti finsku kandidaturu, ali ne i švedsku. Finska je opetovala svoju želju da uđe zajedno sa Švedskom. Premijeri Švedske i Finske sastaju se u četvrtak u Stockholmu.

Dnevnik.ba

20. lipanj 2024 01:11