StoryEditor
izvješće ek

Financial Times: "BiH je jučer bila neočekivani pobjednik. Pomogla podrška Hrvatske, Slovenije i Austrije"

Piše desk  /  09.11.2023., 13:52h

Finacial Times, govoreći o izvještaju o proširenju Europske unije, navodi da su preporuke Europske komisije o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom bili očekivani.

Oni smatraju da je BiH dobila neočekivanu podršku za napredak ka članstvu u EU.

Prema izvještaju dopisnika FT-a iz Bruxellesa, podrška BiH došla je od članica nekadašnje Austro-Ugarske monarhije, poput Austrije, Hrvatske i Slovenije. Oni ističu da je ova podrška značajno pomogla BiH, zemlji koja je prošla kroz razdoblje rata 90-ih godina, da krene prema članstvu u EU.

Dopisnik Andy Bounds izvještava da je ministrica vanjskih poslova Slovenije, Tanja Fajon, naglasila da je Komisija prepoznala važnost proširenja, posebno nakon snažnih lobiranja Slovenije. Ona ističe da, iako BiH također mora ispuniti određene uvjete, proširenje EU će doprinijeti stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Europe.

Ipak, nisu svi od 27 članica EU uvjereni u ovaj korak. Prema izvještaju, jedan neimenovani diplomat izražava sumnju govoreći o "malim vratima kroz koja mora proći veliki pas." On naglašava da su Ukrajina i Moldavija ostvarile određeni napredak, dok BiH to nije, ali da je podrška triju članica EU igrala ključnu ulogu.

FT navodi da je glavni problem BiH to što, dok entitet Federacija pokušava da ispuni ciljeve prema članstvu EU, entitet Republika Srpska “flertuje sa Rusijom i prijeti otcjepljenjem”.

Oliver Varhelyi, povjerenik EU za proširenje i susjedstvo, iz Mađarske, izjavio je da je Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS, kočio BiH s secesionističkim izjavama, ali je istovremeno bio konstruktivan u pregovorima za formiranje Vijeća ministara.

Dnevnik.ba

12. lipanj 2024 04:10