Plakat koji je zasmetao ekstremnom dijelu bošnjačke javnosti u BiH jer na njemu navodno nema džamijaSUM -
StoryEditor

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru policiji prijavio prijetnje ekstremista: Pojedini mediji i političari žive od širenja mržnje

Piše desk  /  05.02.2024., 16:00h

Plakat ljetne škole u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i IPSA-e (International Political Science Association) koji je generirao program umjetne inteligencije sa središnjim motivom simbola grada Mostara – Staroga mosta izazvao je histeriju dijela medija i politika u BiH. Potpuno benigan, i od IPSA-e odobren prikaz Staroga mosta, izazvao je mržnju, prijetnje, dezinformacije i difamiranje Filozofskoga fakulteta, ali i Sveučilišta u Mostaru.

Nevjerojatno je kako šovinistički pogled zamuti perspektivu, kako olako imputira tendenciozne namjere i motive koji tobože stoje u pozadini. Još više razočaravaju pokušaji da se Filozofski fakultet diskreditira kod partnera iz IPSA-e kao obrazovna institucija koja promiče međunacionalnu i međuvjersku netrpeljivost. Posebno obeshrabruju silne količine izljeva mržnje, kako od dijela medijskih i političkih djelatnika, tako i od građana izrečenih u komentarima na različitim medijskim portalima. Među tim komentarima su i oni u kojima se poziva na rušenje i uništenje Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru kao jedinog javnog sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH. Takve prijetnje Filozofski fakultet prijavio je MUP-u HNŽ-a, priopćeno je danas Filozofskog fakuletata SUM-a.  

image

Reakcije "građana" zabrinutih zbog manjka džamija na plakatu

FACEBOOK -

Hajka koja je pokrenuta je izravan udar na autonomiju Sveučilišta. Ona predstavlja i udar na slobodu izražavanja što su osnovne europske vrijednosti. Jasno je da mnogi spomenuti medijski i politički djelatnici žive upravo od stalnoga potpirivanja međunacionalne i međuvjerske nesnošljivosti, pa i eksplicitne mržnje. O njihovim nacionalističkim motivima dovoljno govori činjenica da se niti jednom rečenicom nisu oglasili prilikom izostavljanja katedrale Srca Isusova u Sarajevu u vizualnom prikazu adventa u glavnome gradu.

Filozofski fakultet, kao i Sveučilište u Mostaru su mjesta dijaloga i razvijanja vrijednosti multikulturalizma. Tomu svjedoče naši nastavnici, studenti, bivši studenti, te partnerske institucije, a na Filozofskom fakultetu se i izvodi kolegij Interkulturalno razumijevanje. U sklopu navedene ljetne škole, uz potporu grada Mostara, svim sudionicima osiguran je i MostarPass u sklopu kojega će studenti iz cijeloga svijeta moći obići znamenitosti Grada Mostara, koje između ostaloga uključuju i džamije.

Po prvi puta u povijesti Bosne i Hercegovine ljetna škola u organizaciji IPSA-e (International Political Science Association) održat će se u Mostaru, što Filozofski fakultet SUM-a stavlja na globalnu kartu zajedno s Antalyom, Caprijem, Mexico Cityjem, Sao Paulom, Singapurom i Montrealom. Sam događaj predstavlja izuzetan uspjeh Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru jer će u naredne tri godine svakoga ljeta svoje kompetencije usavršavati i stjecati studenti iz cijeloga svijeta.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:49