StoryEditor
Sveučilište u Mostaru

Filozofski fakultet dobio “IT room” i uređaj za proširenu stvarnost

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  16.03.2022., 14:29h
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru svečano je otvorena IT room odnosno “računalna učionica”. Na otvaranju je bio rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta Ivica Musić, te poduzetnik tvrtke ITO Marko Laco.

Na svečanom obraćanju rektor Tomić je kazao kako je ovo novi korak za Sveučilište.

image

Rektor Zoran Tomić

N. TURIć - Dnevnik.ba
„Ne događa se svaki dan da na ovakav način jedan sustav opremi jednu učionicu te time pruži novu  perspektivu. Uspjeli smo zahvaljujući činjenici da je dekan Musić bio uporan, a ova učionica je danas opremljena u sinergiji svih nas. Marko Laco) nam je darovao uređaj za proširenu stvarnost“, kazao je rektor Tomić.

Rektor Tomić dodao je kako svi skupa sanjaju bolje i opremljenije Sveučilište koje će donijeti konkurentsko znanje. 

„Mi s ovim brojem studenata moramo raditi na kvaliteti i to je naša prednost. Neće više biti tema koliko ima studenata u Mostaru, jer pet studenata mogu napraviti znanstvenu revoluciju u svijetu. Moja poruka je da Sveučilišta u Mostaru može biti prvi i najbolju u svijetu“, rekao je Tomić. 

image

Dekan Ivan Musić

N. TURIć - Dnevnik.ba
Dekan Filozofskog fakulteta Ivica Musić Sveučilišta u Mostaru u svom obraćanju kazao je da je bio uporan kako bi dobili informatičku učionicu koja će studentima omogućiti usavršavanje. 

„Nije ovo samo projekt Filozofskog fakulteta, nego Sveučilišta u cjelini. Imamo jednu suvremenu informatičku učionicu i najviše zasluga ima Rektor Sveučilišta. Zahvaljujem se Marku koji je naš sponzor za sve projekte do sada“, kazao je Musić. 

Dekan Musić dodao je kako studij Informacijskih znanosti ove godine obilježava 10 godina svog postojanja. 

image

Marko Laco

N. TURIć - Dnevnik.ba
Marko Laco u svom obraćanju objasnio je što je uređaj za proširenu stvarnost. 

„IT je jedna grana ekonomije koja je važna, IT je gradivno tkivo između svih drugih grana što zanimanja, fakultetskih djelovanja i obrazovanja. IT je platforma koja će poslužiti agronomiji, filozofiji i umjetnosti da se digitalno transformira”, rekao je Laco. 

Dodao je kako je ovo jedan mali alat koji će pomoći svakom studentu da proširi svoje znanje, te da ga potakne na nastavak tehnološke revolucije. 

 „Microsoft HoloLense je visoko tehnološki uređaj koji je dugo godina bio skrivan od javnosti, radi se o uređaju za proširenu stvarnost koji će obogatiti fizičko iskustvo s proširenim iskustvom u digitalnom svijetu. To znači da uvodimo u svoju stvarnost proširenu stvarnost ili holograme, nove alate koji će nam  pomoći da obavljamo svakodnevni rad“, zaključio je Laco. 

image

IT Room

N. TURIć - Dnevnik.ba

Dnevnik.ba

29. siječanj 2023 06:28