StoryEditor
ŠESTI AUTOBUS

Film o Vukovaru od kojeg se puno očekuje otvara Pulski filmski festival

Piše desk  /  12.07.2022., 16:28h

"Mlada Amerikanka pokušava pronaći čovjeka iz svoje prošlosti, koji nikad neće biti pronađen, i to tijekom najvećeg sukoba na europskom tlu od Drugog svjetskog rata – bitke za Vukovar. Riječ je o potrazi za identitetom i istinom na mjestu gdje je istina selektivna, neuhvatljiva i čak se boji. Ispod te potrage ključa potreba za vjerom, vezom i otkupljenjem".

Sinopsis je to filma "Šesti autobus" koji će u subotu otvoriti Pulski filmski festival. Kao što je vidljivo iz opisa, film će se baviti tragedijom Vukovara. Redatelj filma je Eduard Galić, a producent njegov sin Dominik Galić, piše Direktno.hr.

Dvojac se u karijeri posvetio temama iz Domovinskog rata, a da su itekako upoznati s materijalom, dokazuje činjenica da oni stoje iza serijala "Heroji Vukovara". Projekt je proizašao iz dokumentacije prikupljene za vrijeme snimanja te serije. 

Film prati mladu ženu Oliviju (Zala Đurić Ribić) koja traži svog oca koji je završio u vukovarskoj bolnici, a nestao je nakon pada grada. Glume još Marko Petrić, Toni Gojanović, Andrej Dojkić, Josipa Anković, Živko Anočić, Ermin Sijamija i Muhamed Hadžović. 

"Zarobljeni su Hrvati prevoženi na Ovčaru u šest autobusa, no za razliku od ostalih pet, o tom autobusu do danas se ne zna gdje je točno završio ni što je s ljudima koji su u njemu bili. Pretpostavlja se da je i on završio oko Ovčare, ali nema pouzdanih informacija. Glavni lik u filmu je djevojka koja traga za svojim ocem koji je bio heroj i koji se vjerojatno nalazio u tom autobusu", rekao je Dominik Galić prije početka snimanja filma 2019.

Radnja filma vrti se oko dva događaja, od kojih je prvi vezan za samu bitku za Vukovar, a drugi uz suđenje za ratni zločin počinjen na poljoprivrednom dobru Ovčara, pa će tako u filmu i seriji biti uključeni transkripti sa suđenja u Beogradu za masakr na Ovčari, dodao je Galić. 

Film su podržali i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) te Hrvatska radiotelevizija (HRT).

"Svaka vukovarska tema je beskrajno važna. I svakoj vukovarskoj temi treba pristupiti vrlo ozbiljno. U zadnjih smo 25 godina bili svjedoci nekoliko filmova o Vukovaru koji su svi redom bili gotovo sramotni, užasno niske i loše kvalitete i to nije na čast apsolutno nikome. Jedini dobar recept je dobar scenarij i izvrstan redatelj, a ovo je priča gdje imate izvrstan scenarij i izvrsnog redatelja", rekao je Daniel Rafaelić, ravnatelj HAVC-a u trenutku početka snimanja filma. 

Film će u kina stići u studenome. Često možemo čuti kako bi Amerikanci napravili nekoliko desetaka filmova o Vukovaru u 30 godina. Čak i jesu napravili jedan u koprodukciji s Francuskom (Harrisonovo cvijeće). Do tog broja očito nećemo doći, ali nadamo se kvalitetnom filmu koji će hrvatsku tragediju prezentirati na kvalitetan i dostojanstven način. Sudeći prema prvim komentarima, upravo se to i dogodilo.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:54