Article_Top_970x250

Fiktivni birači u Mostaru već 22. prosinca krenuli s vraćanjem na stvarna mjesta prebivališta

izborne prijevare

Fiktivni birači u Mostaru već 22. prosinca krenuli s vraćanjem na stvarna mjesta prebivališta

pro 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Nadležne istražne agencije nastavljaju istraživati navodna kriminalna djela vezana za mostarske izbore. Pod istragom su navodi o lažnom prijavljivanju Bošnjaka na većinski hrvatskim područjima s ciljem osvajanja mandata u ovim dijelovima Mostara i preuzimanje kontrole nad Gradskim vijećem.

Kako doznaje Pogled.ba, već je primijećeno kako se određen broj birača vraća na stvarna mjesta prebivališta i takvi slučajevi se trenutno istražuju. 

- Već smo 22. prosinca zabilježili zahtjeve za vraćanje na mjesta prebivališta u Starom Gradu i Podveležju. S razlogom možemo sumnjati kako su ovi slučajevi povezani isključivo s izborima jer se radi o osobama koje su nedavno prijavljene na područja gdje su Hrvati većina - govore za Pogled.ba sugovornici uključeni u istražne radnje oko prijevara na mostarskim izborima. 

Dodaju kako postoji i niz drugih detalja koji jasno govore o tome kako je u Mostaru organizirana izborna prijevara, ali zbog istrage koja je u tijeku ti detalji se još ne smiju otkrivati. 

- Ako se navodi svjedoka pokažu točnima, riječ je o izbornoj prijevari koja je organizirana kroz nekoliko institucija i jasno je kako se radi o udruživanju s ciljem počinjenja kaznenog djela. Postoje ozbiljne indicije o tome i očekujemo kako ćemo uskoro izaći s jasnim dokazima o tome kako je počinjena izborna prijevara u Mostaru - ističu.

Neslužbeno, do sada je otkriveno i potvrđeno više od 150 osoba koje su lažno prijavile mjesto prebivališta, a radi se o biračima bošnjačke nacionalnosti koji su se prijavljivali na područjima gdje su Hrvati većina. Postoje indicije za još više stotina osoba koje su sudjelovale u ovoj prijevari, a popis potvrđenih slučajeva je svakim danom sve veći. Uskoro će i ove informacije biti dostupne javnosti. Klupko se odmotava i samo pokazuje koliko je manipulacije bilo u procesu izbora u Mostaru.

Dnevnik.ba