StoryEditor

Fikretovi respiratori bi uskoro mogli biti stavljeni u funkciju?

Piše D  /  07.10.2020., 09:10h

U Federalnu upravu civilne zaštite stigla je ponuda kompanije iz Niša. Ukoliko treći tender bude raspisan, velika je vjerojatnoća da upravo ta firma i stavi u funkciju sporne respiratore. Nakon što su u skladištu više od pet mjeseci, i nakon što nijedan ovlašteni serviser, kroz proces javnih nabavki nije bio zainteresiran da u funkciju stavi respiratore vrijedne milijune maraka, koje je nabavila “Srebrena malina”, stiže ponuda za autorizaciju, tj. ovlaštenje za servis i to iz Niša.

Sve nam je potvrdio v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite. “Situacija se mijenja, jer smo upravo dobili informaciju da je ova firma iz Niša dobila autorizaciju za Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i BiH”, istakao je v.d. direktora FUCZ Mustafa Kadribegović. Vratimo se malo unazad. Nakon što je završena verifikacija respiratora, za koju je bila jedna ponuda, problem nastaje pri instalaciji respiratora. Prvi tender koji je objavila Federalna uprava civilne zaštite propao. Raspisan i drugi, a ni tada nije bilo ponuda. Istina tada u priči se pojavljuje moguća suradnja upravo s firmom iz Srbije, točnije Niša, čiji naziv nije potvrđen.

Kako se već u priču o nabavci respiratora uključilo i Tužiteljstvo BiH, ta firma obavještava Civilnu zaštitu da neće sudjelovati u pregovaračkom postupku, ali bi mogli sudjelovati ukoliko se raspiše međunarodni tender. Kako u Zakonu o javnim nabavkama BiH međunarodni tender sam po sebi ne postoji kao poseban postupak, već kao otvoreni, i kao takav omogućava i stranim i domaćim firmama prijavu. Slanjem autorizacije, firma iz Niša je potvrdila da su i dalje zainteresirani za posao vrijedan 175.000 maraka, prenosi BHRT.

“To je firma koja do sada nije predavala ponude na dosadašnje postupke javne nabavke, a sada nam dostavlja autorizaciju, tj. ovlaštenje proizvođača za uvoz, servis i sl.za neku državu. Ta firma je bila upoznata s prethodnim postupcima, ali nisu dostavljali ponudu. Slijedi objava javne nabavke, pa tko ispunjava uvjete i ponudi najpovoljniju ponudu dobit će ugovor”, naglasio je Kadribegović. A kako do sada nije bilo zainteresiranih, ukoliko svi uvjeti budu zadovoljeni, firma iz Niša dobit će tender. “Izabrat će se serviser, ali mora biti ovlašten od tvornice”, rekao je direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić.

Uz tu postoji i druga opcija. Ukoliko neće nitko od ovlaštenih servisera, ide se u novi tender, ali s smanjenim uvjetima. Kako nam je potvrđeno iz Instituta za mjeriteljstvo, to su uobičajeni uvjet. U prvom redu traženje bankarske garancije, jer ako firma nije ovlaštena za instalaciju uređaja, mora postojati pokriće za naknadu štete, ukoliko je bude. I dok tužiteljstvo šuti o tome u kojoj fazi je predmet “Respiratori”, paralelno se vodi bitka tko će ih servisirati. A zdravstvene ustanove čekaju da respiratori budu raspoređeni, prenosi Bljesak.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:37