StoryEditor
kultura

Festival Slovo Gorčina počinje 29. srpnja: Stolac okuplja najznačajnije umjetnike regije

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  28.07.2022., 14:23h

U četvrtak je održana press konferencija povodom najave festivala Slovo Gorčina 2022. godine koja će se održavati od 29. do 31. srpnja u Stocu.

Gorčin Dizdar, počasni predsjednik Upravnog odbora festivala Slovoo Gorčina ističe kako sama ideja otvaranja festivala datira još od samoga Maka Dizdara. 

„Ideja festivala potiče još od samog Maka Dizdara koje je pred kraj života imao zamisao da u svom rodnom gradu dovede sve najbolje iz kulture i umjetnosti iz cjelokupne BiH. Mi s festivalom Slovo Gorčina s jedne strane okupljamo sve ono što je stvarano na našim prostorima, prije svega u književnosti i umjetnosti, a potom i šire u drugim oblastima kao što su glazbena i likovna umjetnost“, kazao je Dizdar. 

Dodaje kako je od samog početka festival Slovo Gorčina zamišljen kao multidisciplinirani festival. 

„Pored okupljanja najznačajnijih umjetnika, ideja je predstaviti Stolac kao jedinstven grad. Grad koji je najbogatiji u BiH što se tiče kulturnog naslijeđa. Također kroz naše programe promoviramo sve različite lokalitete“, rekao je Dizdar. 

Ističe kako će ove godine festival biti ispred prostora pravoslavne Crkve u Stocu na kojem će biti održan koncert braće Teofilović. 

„Cilj je promovirati kvalitetno umjetničko stvaralaštvo te tako razvijati publiku i šire društvo. To je obrazovna uloga ovog festivala da podiže standarde umjetničke produkcije i onoga što se konzumira u kulturi“, kazao je Dizdar. 

Dubravko Barbarić, predsjednik Upravnog odbora festivala Slovo Gorčina kazao je kako će s ponosom otvoriti ovogodišnji festival na povijesnom lokalitetu Nekropole Radimlja. 

„Festival će se otvoriti tradicionalnom dodjelom nagrada za mlade pjesnike do 35 godina i uspjeli smo zainteresirali ogroman broj mladih pjesnika. Oko 90 prijavljenih radova je bilo te je naš žiri imao zadaću izabrati 10 najboljih radova koje ćemo na samom otvaranju festivala nagraditi nagradama“, rekao je Barbarić. 

Barbarić ističe kako stručni žiri čine Nenad Rizvanović, Đurđica Čilić i Marko Tomaš. 

Pored nagrada koje će dobiti mladi umjetnici, organizatori su uveli ad hock nagradu pod nazivom „Prije svitanja“ koja će animirati sve sudionike festivala Slovo Gorčina. A zadatak je da svi sudionici na određenu riječ napišu pjesmu i tako sudjeluju u umjetničkom dijelu održavanja samog festivala. 

„Na festivalu će se predstaviti naša pjesnikinja Tanja Stupar Trifunović čije su pjesme prevođene na nekoliko svjetskih jezika. Pored Tanje, festival Slovo Gorčina je uvijek imao i svoj međunarodni karakter, te će ove godine gostovati i književnici iz regije“, kazao je Barbarić. 

Barbarić dodaje kako će na festivalu biti proslavljeni književnik, pisac, pjesnik i glumac Enes Kišević koji će čitati stihove Maka Dizdara.

Festival Slovo Gorčina ima i svoj umjetnički karakter i u drugim oblicima umjetnosti, kao što je likovna umjetnosti na kojemu će biti predstavljeno nekoliko izložbi. 

„Predstavit ćemo nekoliko knjiga od izdavačkih kuća i povijesnih Instituta, imat ćemo predstavu iz Austrije. Glazbeni program je bogatiji i usklađen je s našim senzibilitetom. 30 srpnja nastupaju braća Teofilović sa svojim autentičnim interpretacijama balkanske glazbe. 31. srpnja ugošćujemo Damira Imamovića proslavljenog interpretatora sevdaha“, rekao je Barbarić. 

Barbarić se nada kako će se bogat sadržaj festivala nastaviti i u sljedećim godinama, te da će Slovo Gorčina vratiti regionalni karakter i imidž vrhunskog festivala kulture. 

Vesna Pirija, članica Upravnog odbora Slovo Gorčina kazala je kako se zbog ekološke katastrofe koja je pogodila područje Radimlje još uvijek osjete posljedice. 

„Razmišljali smo da otvaranje festivala izmjestimo s tog lokaliteta o tome smo i donijeli odluku u petak. Međutim dogodio se razvoj događaja Federalni organi inspekcije su reagirali i rečeno nam je da je tvornica obustavila rad, te da se ipak vraćamo na taj povijesni lokalitet“, kazala je Pirija. 

Pirija dodaje kako se festival Slovo Gorčina otvara 29. srpnja u 20. sati. 

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 19:27