StoryEditor

Ferida Duraković podnijela neopozivu ostavku na mjesto članice Programskog vijeća BHT1

Piše D  /  13.11.2019., 10:11h

Dnevnik.ba doznaje kako je Ferida Duraković, bh. književnica, podnijela nepozivu ostavku na mjesto članice Programskog vijeća BHT1 televizije.

Duraković je, kako doznaje Dnevnik.ba, ostavku podnijela jer menadžment BHT1 televizije nije imao sluha i interesa za molbe, savjete, prijedloge, te generalno aktivnu i kooperativnu suradnju s Programskim vijećem te televizije.  

Ferida Duraković je bosanskohercegovačka pjesnikinja i spisateljica. Duraković je autorica brojnih kratkih priča, proze za djecu, dramskih tekstova, eseja. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirala je jugoslavensku književnost i sprskohrvatski jezik. Neko vrijeme radila u novinarstvu i uređivala književne programe u sarajevskom Domu mladih na Skenderiji. 

Poezija Feride Duraković prevedena je na dvadesetak svjetskih jezika. Dobitnica je književnih nagrada, a među kojima izdvajamo i nagradu Hellman-Hammet Fund for Free Expression 1992. godine, a za pjesničku knjigu "Heart of Darkness" (New York, 1999.) - nagradu Vasyl Stus Freedom-to-Write, koju dodjeljuje PEN New England, SAD.  Do 2013. godine radila je kao izvršna direktorica PEN Centra u BiH.

Dnevnik.ba 

25. travanj 2024 11:59