StoryEditor

Federica Mogherini pozvala Predsjedništvo BiH na sastanak u Brisel

Piše D  /  28.10.2019., 01:10h

Razlog njihovog odlaska je, kako saznaje Klix, završetak mandata Federice Mogherini na poziciji visoke predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku s kojom su bh. službenici usko surađivali proteklih godina na provođenju reformi u okviru puta BiH ka članstvu u Europskoj uniji.

Sastanak nije tematski, ali će svakako biti riječi o situaciji u BiH i regiji te o onome što je urađeno u proteklom periodu, ali još važnije o onome što tek treba učiniti, , potvrđeno je za Klix.ba.

Očekuje se da europski službenici prenesu određene poruke članovima Predsjedništva BiH te ih pozovu na pronalazak kompromisa u procesu formiranja vlasti.

Poziv za Brisel su dobili i ostali lideri Zapadnog Balkana. Tako se očekuje dolazak lidera Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Kosova Hashima Thacija, predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Sj. Makedonije Zorana Zaeva i Albanije Edija Rame.

Tročlano Predsjedništvo BiH se u siječnju u Briselu sastalo s Mogherini, a svi sudionici susreta izrazili su zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom.

Šefik Džaferović nakon sastanka je izjavio da je jasna poruka Europske komisije da je Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU. Isto je potvrdio i Milorad Dodik kazavši da je sastanak bio uspješan bez obzira na situaciju u BiH za koju Brisel ima razumijevanje.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:38