Article_Top_970x250

Federalno tužiteljstvo FBiH: Hitno formirati predmet i provjeriti navode iz medija

o navodima u kcus-u

Federalno tužiteljstvo FBiH: Hitno formirati predmet i provjeriti navode iz medija

tra 05, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva/Ilustracija

Federalno tužiteljstvo FBiH je uputilo hitni zahtjev županijskom tužiteljstvu u Sarajevu za formiranje predmeta i provjere navoda u vezi s izvještavanjem medija o postojanju sumnje da je grupa anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu upotrebu respiratora i druge probleme u funkcioniranju tzv. COVID odjela, zbog čega je navodno, više pacijenata preminulo.

“Kako su navedene informacije uznemirile javnost, Federalno tužiteljstvo FBiH zahtjeva od županijskog tužiteljstva u Sarajevu hitno formiranje predmeta i provjeru tih navoda, s obzirom na to da je ovo tužiteljstvo stvarno i mjesno nadležno postupiti u tom predmetu”, naveli su iz Federalnog tužiteljstva FBiH.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine potvrdili su za N1 da će se danas sastati glavna državna tužiteljica Gordana Tadić i glavna tužiteljica Tužiteljstva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija.

Sastanak će se održati zbog posljednjih događanja u vezi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i navodnog pisma zaposlenika ove institucije o stanju u ovom kliničkom centru.

Podsjetimo, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić pozvao je na hitni sastanak danas u devet sati generalnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, šeficu klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Amelu Katicu Mulalić, šefa službe za održavanje medicinskih uređaja Jasmina Vražalicu i predstavnike stručnog kolegija klinike za anesteziju i reanimaciju a na temu uvjeta rada i načina tretmana i liječenja osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

U odgovoru iz KCUS-a su naveli da je jučer zasjedao Krizni stožer ove ustanove i da nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro.

Dnevnik.ba