StoryEditor

Federalni MUP uspostavlja suvremeni centar za obuku policijskih snaga

Piše D  /  07.05.2021., 09:05h

Aljoša Čampara, Federalni ministar unutarnjih poslova, nakon analize postojećih kapaciteta, trenutne sigurnosne situacije i potencijalnih sigurnosnih rizika, informirao je Vladu Federacije BiH o tome da će Federalno ministarstvo unutarnjih poslova započeti projekt uspostave suvremenog centra za stručne, specijalističke, permanentne, terenske i druge vidove obuka kandidata za službu u policiji i policijskih službenika u Federaciji BiH.

“Policijsko obrazovanje i treninzi predstavljaju temelj za efikasniji sigurnosni sistem. Reakcija policijskih snaga na nadolazeće izazove mora se prilagoditi novonastalim pojavnim oblicima kaznenih djela s potrebom usvajanja novih znanja, vještina i tehnika kako bi djelovanje policijskih struktura bilo što efikasnije i učinkovitije”, naveo je Čampara u Informaciji koja je dostavljena članovima Vlade Federacije BiH.

 

FBiH nema suvremeni centar

U Federaciji BiH, od okončanja rata, policijske strukture na svim nivoima i dalje nemaju suvremeni centar u kojem bi se u kontinuitetu provodile specijalističke obuke, navodi se u priopćenju.

Trenutno se većina takvih obuka obavlja u objektu Policijske akademije FMUP-a u Sarajevu, a koja je nadležna za školovanje i stručno usavršavanje policijskih službenika u FBiH i kandidata za službu u policiji.

Čampara je Vladu Federacije BiH informirao o tome da je neophodno da Federalno ministarstvo unutrarnjih poslova ima suvremeni i moderni centar u kojem će se omogućiti svim policijskim strukturama pristup adekvatnim uvjetima obuke kao i dalji razvoj policijske taktike i metodike.

“Namjera Federalnog ministarstva unutrarnjih poslova, ukoliko se postigne dogovor s Vladom Kantona Sarajevo i KJP Sarajevo-šume o rješavanju imovinsko-pravnog statusa Centra za obuku policijskih kadrova ‘Mahir Begić’ i uknjižbe objekata, jeste izgradnja suvremenog centra na lokalitetu Suhodola”, priopćeno je.

 

Čampara: Riješiti imovinsko-pravni status

“Ako se do kraja tekuće godine ne uspije riješiti imovinsko-pravni status i uknjižba objekata, Federalno ministarstvo unutrarnjih poslova morat će tražiti zamjensku lokaciju na kojoj će uspostaviti suvremeni i funkcionalni centar”, naveo je Čampara u Informaciji dostavljenoj Vladi Federacije BiH.

U suvremenom centru Policijske akademije FMUP-a policijskim službenicima i polaznicima bit će omogućena moderna obuka iz oblasti rukovanja naoružanjem, specijalnog fizičkog obrazovanja, kriminalističke tehnike, taktike i metodike, posebnih istražnih radnji, sigurnosti prometa, cyber kriminala, orijentacije i pretrage terena, zbrinjavanja traumatskih povreda u taktičkim situacijama, digitalne forenzike i tako dalje.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 11:36