StoryEditor
za pet posto

Federalni ministar objavio kada će umirovljenici dobiti uvećane mirovine

Piše desk  /  29.01.2024., 09:56h

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas da je Vlada FBiH donijela zaključak o akontativnom povećanju mirovina za 2024. godinu, te da će uvećane siječanjske mirovine biti isplaćene već 5. veljače ove godine.

Riječ je o usklađivanju koje se, podsjetio je ministar Delić, u skladu sa Zakonom o PIO-u, vrši redovno godišnje, svakog 15. travnja, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indexa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se postotak redovnog usklađivanja mirovina počev od 01.01.2024. godine trebao kretati u postotku od 6 posto do 7 posto.

– Mirovine uvećane na ovaj način isplaćivale su se u travnju, retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbiru daju iznos usklađivanja. Ukoliko bude odstupanja u zbiru ova dva iznosa prilikom objave službenih podataka u travnju mjesecu, razlika u mirovinama od siječnja do travnja, nastala po ovom osnovu, isplatiti će se umirovljenicima u travnju mjesecu – najavio je ministar Delić.

Uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj penzionera federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se u petak s direktorom Federalnog Zavoda PIO/MIO Halilom Subašićem s kojim je dogovorio da se, u skladu s članom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, omogući akontativno usklađivanje mirovina  počev od 1. siječnja 2024. godine. Upravni odbor Zavoda donio je ovu odluku u petak, Vlada danas prihvatila i izglasala na elektronskoj sjednici.

– Na današnjoj elektronskoj sjednici donesen je zaključak kojim se odobrava akontativno usklađivanje mirovina u skladu s članom 79. Zakona o PIO, u postotku od pet posto, a što je u skladu sa planiranim i raspoloživim sredstvima Federalnog zavoda PIO/MIO za ovu godinu – izjavio je Delić.

Iz resornog ministarstva napominju da je akontativno usklađivanje mirovina izvršeno i prošle godine, počev od 1. siječnja 2023. godine, a u travnju 2023. godine izvršeno je i konačno usklađivanje mirovina, u skladu sa zakonom propisanim parametrima objavljenim od strane Federalnog zavoda za statistiku, što će biti slučaj i ove godine.

Mirovine se usklađuju akontativno za pet posto, osim najviših mirovina ostvarenih po Zakonu počev od 1. ožujka 2018. godine i mirovina ostvarenih u 2024. godini, sa izuzetkom minimalnih i zajamčenih mirovina, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:10