StoryEditor
Naša stranka

Federalna vlast spržila 233 milijuna KM u nepostojećem Bloku 7 TE Tuzla

Piše Desk  /  14.09.2021., 18:53h
Iz opozicijske Naše stranke su poručili da je federalna vlast, kako su priopćili, spržila 233 milijuna KM u nepostojećem Bloku 7 Termoelektrane Tuzla.

Napomenuli su da su njeni entitetski zastupnici bili jedini koji nisu prije dvije godine podržali potpisivanje ugovora o gradnji ovog energetskog postrojenja. Kako su naveli, sada je ugovor pred raskidom.

"Vlada je parlamentu uputila Informaciju o aktualnoj situaciji na realizaciji ugovora na uvid te eventualne prijedloge rješenja. Kolegij parlamenta odbio je da uvrsti tu informaciju na dnevni red sljedeće sjednice", istakli su i naglasili da je jedina za uvrštavanje na dnevni red bila predsjednica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić.

Stava su da Parlament Federacije mora preuzeti odgovornost za odluke koje donosi, a jedna od njih je i pomenuti ugovor.

"Radi se o ugovoru vrijednom milijardu i 763 milijuna KM. To je novac poreznih obveznika koje su njihovi predstavnici bili olako spremni potrošiti, a sada, kad je projekt u krizi, nisu spremni da taj novac brane. Naša stranka je od početka bila protiv ugovora s kineskim konzorcijem Gezhouba. Razlozi su bili problematična 15-godišnja povijest projekta, elaboracija Europske energetske zajednice o štetnosti projekta, kršenje zakona Europske unije i sumnja u objektivnu procjenu vrijednosti projekta", podsjetili su, prenosi Klix.

Tvrdi da federalni premijer Fadil Novalić (SDA) odbija informirati građane o implementaciji ugovora.

"Pretpostavljali smo da projekt neće moći biti realiziran kao i da će njegovu realizaciju ometati geopolitičke okolnosti. Sad je sasvim jasno da one itekako imaju veze s budućnošću Bloka 7 jer je ugovor doveden u pitanje nakon što je američka firma General Electric, kao jedan od glavnih podizvođača radova, prekinula suradnju s kineskim konzorcijem. Novalić odbija izvijestiti građane Federacije da od implementacije ovog Ugovora, na čiju štetnost smo upozoravali, nema ništa a samim tim ni od izgradnje Bloka 7", ocijenili su u Našoj stranci.

Inzistiraju na tome da javnost mora biti informirana o ovom projektu.

"Smatramo stoga da se informacije Vlade Federacije i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine moraju naći na sjednici parlamenta kako bismo i mi kao predstavnici građana, ali i sami građani bili upućeni u daljnje postupanje u vezi s ugovorom. Pogotovo u vezi s 233 milijuna KM dosad utrošenih u projekt", naglasili su.

Kako su priopćili iz Naše stranke, jedan dio je dat kao avans izvođaču, a jedan dio tog novca je utrošen za pripremu terena za izgradnju.

"Njegov povrat traži međunarodnu arbitražu koja bi trajala godinama s krajnje neizvjesnim ishodom. To nije iznenađujuće s obzirom na dosad nestale milijune na nerealiziranim projektima". zaključili su u Našoj stranci.

Dnevnik.ba

25. rujan 2023 12:11