Article_Top_970x250

Federalna uprava CZ objavljuje tender za transport 100 respiratora kupljenih od Srebrene maline

sarajevo

Federalna uprava CZ objavljuje tender za transport 100 respiratora kupljenih od Srebrene maline

kol 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mora biti autorizirana firma koja će ih montirati i podijeliti, ali i obaviti obuku s osobljem, a do sada stiglo 117 zahtjeva iz medicinskih ustanova.

U narednih nekoliko dana Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) raspisat će dva tendera za transport prema medicinskim ustanovama, montiranje i verifikaciju 100 respiratora koji su iz Kine stigli u BiH još prije nekoliko mjeseci, ali zbog istrage Tužiteljstva BiH još nikada nisu raspoređeni.

 

Loša situacija

Ovu informaciju potvrdio je za “Dnevni avaz” v. d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović. On je pojasnio da ovi uređaji, bez obzira na zahtjeve ustanova, ali i najave nekih političara, ne mogu biti podijeljeni bez tendera. I dalje su svi uskladišteni u Rajlovcu, a u Sarajevu su već skoro pet mjeseci.

Javni poziv mora biti raspisan kako bi se osigurao autorizirani predstavnik koji će postaviti i transportirati uređaje zdravstvenim ustanovama.

- Sada radimo na tome da pripremimo tender i da ga vrlo brzo objavimo. Nastojat ćemo da to bude što prije. Za sada nismo odlučili, ali mislim da će ići dva lota, točnije dva javna poziva. Problem je što nemamo autoriziranog predstavnika u BiH koji će instalirati ove uređaje u ustanovama, ali imamo firme koje se bave sličnim poslovima - kaže Kadribegović.

Potvrdio je da je do sada stiglo 117 zahtjeva iz medicinskih ustanova za respiratorima. Potreba za ovim uređajima je tim veća jer je pogoršana epidemiološka situacija u FBiH, a najgore je u Tuzlanskom i KS.

- Mi ćemo nastojati da tender što prije objavimo kako bi se javila firma koja će ih instalirati, a onda bi se obavila verifikacija. Potrebno je, naravno, obaviti transport i obuku osoblja – navodi Kadribegović.

 

Veliki problem

Ocijenio je da je sada veliki pritisak na FUCZ, ali da bi bio puno sretniji da su respiratore nabavile medicinske ustanove.

- Uvezli smo ih prema odluci Kriznog stožera FBiH i tako je kako je. Suočili smo se s tim problemom i sada gledamo da ih podijelimo, a onda neka nadležne institucije utvrđuju tko je što i kako radio, i njihovu svrhu – poručuje Kadribegović.

Procjena je da će ovaj posao koštati 130.000 maraka.

Dnevnik.ba