StoryEditor
obrana od požara

Federacija BiH želi unajmiti zračne traktore i helikoptersku posadu iz Španjolske

Piše desk  /  04.05.2022., 14:39h
Vlada Federacije BiH, nakon usvajanja Elaborata o nabavi letjelica za zaštitu i spašavanje na sjednici održanoj 14. travnja, trebala bi ovoga ljeta na raspolaganju imati tri zračna traktora iz Španjolske budući da još uvijek nema svoju protupožarnu eskadrilu.

Vlada FBiH uzela bi letjelice u najam zajedno s članovima posade jer ove godine nije moguće uspostaviti funkcionalne zračne snage za gašenje požara.

U Elaboratu koji je pripremila radna grupa za Vladu FBiH navedeno je kako će glavni cilj biti formirati funkcionalne zračne snage u Federaciji koje će biti optimalno kapacitirane ljudskih i materijalnim resursima. Istaknuto je kako je uspostava jedinice neophodna zbog učestalih i opsežnih požara, piše Klix.ba.

Radnu grupu činili su predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Federalne uprave civilne zaštite, Ministarstva obrane BiH, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, federalnih ministarstava financija i prometa i komunikacija, Federalne uprave policije, Fakulteta za promet i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, te profesionalni pilot.

Zračne snage trebale bi se formirati u dvije faze, od koje u prvoj treba pristupiti nabavi protupožarnih PP aviona (dva jednosjeda i jedan dvosjed) a u drugoj fazi nabavljaju se helikopteri. Istaknuto je kako bi bilo optimalno nabaviti tri helikoptera, ali da nabava ovisi od proračunu FBiH.

Zračne snage bile bi organizirane kao neovisan pravni subjekt pri Vladi FBiH. Sjedište jedinice trebalo bi biti na Aerodromu Mostar, a helikopteri bi trebali biti stacionirani u Sarajevu odakle se zbog klimatoloških uvjeta mogu privremeno izmještati.

Elaborat navodi kako nije realno očekivati da se tijekom tekuće godine mogu uspostaviti zračne snage, jedinica i nabaviti letjelice.

Za obuku kadra potrebno je oko 30.000 dolara po pilotu jer su to piloti borbenih letova u mirnodopskim uvjetima.

Navodno je za stavljanje zračnih snaga u funkciju ključan izbor direktora koji bi se birao na period od 4 godine, a kako bi osoba koja obnaša tu funkciju imala vremena uspostaviti jedinicu zračnih snaga.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:32