StoryEditor

Federacija BiH: Navijači se vraćaju na tribine

Piše D  /  03.06.2021., 11:06h

Nova odluka dopušta da se broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru poveća na 50, a na otvorenom na 100 osoba.

Također je moguće i organiziranje većih skupova uz jedan od uvjeta: posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa, ne starijeg od 48 sati, ili potvrde o prebolovanom COVID-19, ne starije od šest mjeseci, ili potvrde o završenom cijepljenju.

Dozvoljeno je održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova kojima bi moglo prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba potrebno je da sudionici zadovoljavaju jedan od tri uvjeta kao i za ostale velike skupove.

Novina je i da je dozvoljeno održavanje profesionalnih sportskih natjecanja na otvorenom uz prisustvo gledatelja, uz uvjete korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini. Osobe na tribinama moraju nositi maske, a prilikom ulaska i izlaska sa stadiona obvezno je poštivanje epidemioloških mjera, za što su zaduženi COVID redari.

Županijskim vladama i stožerima ministarstava zdravstva dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovi procjene epidemiološke situacije, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ.

Vlada je zadužila Krizni stožer FMZ-a da, prije isteka 14-dnevnog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i napravi procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, čiji će prijedlog dostaviti Vladi FBiH.

Ovaj stožer će današnje zaključke s prilozima dostaviti županijskim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, a putem njih i županijskim zdravstvenim ustanovama, kao i kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i županijskim upravama policija.

U informaciji o epidemiološkoj situaciji je navedeno da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 14,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a da je u posljednjih sedam dana najviša zabilježena u Bosansko-podrinjskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji. Inače, u 21. tjednu su svi tjedni indikatori u padu.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 02:45