StoryEditor
neusklađeni propisi

FBiH zabranila prodaju sumnjive stoke iz RS-a pa se zbog Turske povukla

Piše desk  /  16.09.2021., 12:24h
“Kompromis” oko nastavka kršenja državnih propisa, odnosno “viših privatnih interesa”, pronađen je kako bi se nastavilo s izvozom goveđeg mesa u Republiku Tursku.

Vlasti Federacije BiH utvrdile su kako dio životinja koje se s područja Republike Srpske prodaju u ovaj entitet ne posjeduje potrebnu dokumentaciju - svjedodžbe odnosno ušne markice i druge dokaze o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinje, zbog čega je veterinarskim inspekcijama deset županija upućena instrukcija da se ne dopusti njihovo puštanje u promet ili zadržavanje na području Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Popustili zbog izvoza

Ovo je tema o kojoj se godinama šuti, ne poduzima se ništa vezano uz postojanje posve paralelnog sustava koji bi morao biti državno ujednačen zbog propisa koje traži Europska unija kako bi bili poznati podrijetlo svake životinje, njezina trgovina i dolazak mesa na stol. Sve to mora pratiti prema tome idealno zamišljenom sustavu nadzor veterinarske službe kako bi se izbjegla mogućnost da bolesne životinje budu predmet trgovine, a potencijalno zaraženo meso završi na trpezi. S obzirom na to da su takvi slučajevi dokumentirani, pomoćnik ministra za veterinarstvo pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Kenan Muratović uputio je potkraj kolovoza instrukciju veterinarskim službama deset županija kojom ih je upozorio kako se moraju poštovati strogi propisi i ne dopustiti da se, primjerice, neoznačene svinje u unutarnjoj trgovini nađu na području FBiH.  Imajući u vidu da je ovo Ministarstvo u posjedu svjedodžbe o zdravstvenom stanju životinja izdane od Veterinarske postaje s područja Republike Srpske koja nije u skladu s odlukom, kao i da svinje koje se u svrhu uzgoja ili klanja dopremaju na područje Federacije BiH nisu obilježene sukladno pravilniku, ovim putem informiramo vas da sva goveda, ovce, koze i svinje koji nisu obilježeni sukladno pravilniku, koji su praćeni svjedodžbom o zdravstvenom stanju koja nije u sukladnosti s odlukom, ne smiju biti stavljeni u promet, daljnji uzgoj ni primljeni u klaonicu na području Federacije BiH - napisao je Muratović.

No, kako se doznaje, ova instrukcija doslovno je bila na snazi nekoliko tjedana, a onda se ponovno nastavilo po staroj praksi da se u promet stavljaju životinje koje nisu obilježene, što uključuje i ušne markice odnosno cjelokupnu svjedodžbu o podrijetlu životinje koju izdaju nadležne veterinarske službe sukladno jedinstvenim državnim propisima. Kako se doznaje, “kompromis” oko nastavka kršenja državnih propisa, odnosno “viših privatnih interesa”, pronađen je kako bi se nastavilo s izvozom goveđeg mesa u Republiku Tursku. Naime, količine mesa s područja FBiH nisu dovoljne za ispunjavanje bilo kakvih povoljnih kvota s obzirom na to da se izbjegava plaćanje posebnih pristojbi pri izvozu mesa u Tursku, gotovo sva goveda koja nemaju prateće svjedodžbe dolaze s područja Republike Srpske.

Ove se životinje dopremaju u klaonice na području FBiH, odnosno Visokog, čiji su vlasnici iznimno bliski vladajućim bošnjačkim strukturama. Izigravanjem državnih propisa koji su važni ne samo zbog forme nego i zbog sigurnosti hrane, time se šalje vrlo loša poruka i Turskoj, ali ponajprije i Europskoj uniji. Bez poštivanja ovih strogih propisa europska perspektiva posve je sigurno nemoguća. Inače, zajednički propisi i praksa u BiH utvrđeni su već od 2003., kada je donesen jedinstven zakon. No, u posljednjih osam godina vlasti RS-a razvile su svoj paralelni sustav te se nije moglo kontrolirati meso iz ilegalnog uvoza.

Ne može se dokazati

Posebno se to odnosi na meso svinja i goveda, što je dovelo do toga da je bilo moguće čak i Turcima podmetnuti meso iz uvoza iz Poljske i Rumunjske, iako je jedan od ključnih uvjeta bio da to meso bude “made in BiH”, kako bi se pomoglo domaćim proizvođačima mesa. Prema upućenom izvoru unutar sustava veterinarske službe, već sada je jasno kako bi bilo nemoguće dokazati podrijetlo desetaka tisuća tona svinjetine koja je uvezena iz Srbije pa bi početak primjene poštivanja propisa zasigurno vodio rušenju unosnih ruta ilegalnog uvoza mesa ili putova njegove daljnje distribucije na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 04:58