Article_Top_970x250

FBI provodi 850 istraga o terorizmu u SAD-u

Američka savezna policija

FBI provodi 850 istraga o terorizmu u SAD-u

svibnja 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Index.hr

Američka savezna policija istražuje 850 slučajeva domaćeg terorizma u SAD-u koji se uglavnom odnose na aktiviste krajnje desnice i na protivnike vlade, rekao je danas visoki dužnosnik FBI-a.

Polovina istraga se tiče osoba koje se protive saveznoj vladi i vlastima, dodao je zamjenik ravnatelja protuterorističkog odjela FBI-a Michael McGarrity.

Četrdeset posto ostalih istraga motivirano je rasizmom, a velika većina njih se odnosi na ekstremiste koji zagovaraju bjelačku nadmoć, kazao je McGarrity pred odborom za unutarnju sigurnost Zastupničkog doma.

Nedavni porast unutarnje ekstremističke prijetnje tumači se naglom i laganom radikalizacijom putem interneta i društvenih mreža koja se širi slično islamističkoj.

"Aktivisti mogu pronaći sadržaj koji ide u prilog njihovoj ideologiji a da ne moraju putovati ni sastajati se s drugima, što im omogućuje da se radikaliziraju i da se brzo pripreme za nasilje", rekao je McGarrity.

Ljevičarska nevladina organizacija Southern Poverty Law Center pobrojala je 81 osobu koju su u SAD-u od 2014. ubili "pojedinci pod utjecajem radikalne desnice", a "najsmrtonosnija" je bila 2014. kada je zabilježeno četrdesetak žrtava, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250