StoryEditor
rat u ukrajini

FBI prikuplja dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini

Piše hina  /  26.04.2023., 08:13h

Ukrajina surađuje s američkim FBI-em i američkim tvrtkama na prikupljanju dokaza o ruskim ratnim zločinima, poput podataka o geolokaciji i mobitelima, rekao je danas viši dužnosnik.

Ukrajinske vlasti prikupljaju podatke s bojišta i ukrajinskih gradova opustošenih ratom otkad je Rusija napala zemlju u veljači prošle godine, rekao je Alex Kobzanets, specijalni agent FBI-ja koji je prije radio kao pravni ataše agencije u Ukrajini.

"Prikupljanje tih podataka i njihova analiza, rad s tim podacima nešto je u čemu FBI ima iskustva", rekao je Kobzanets na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti RSA u San Franciscu.

"FBI protekih godinu dana identificirao ruske špijune i kolaboracioniste u Ukrajini"

Taj posao uključuje ispitivanje podataka s mobitela, forenzičke analize uzoraka DNK, kao i analizu dijelova tijela skupljenih s bojišta, rekao je.

"Sljedeći korak je rad s nacionalnim američkim pružateljima usluga i prijenos tih informacija, dobivanje podataka o pretplatnicima, dobivanje informacija o geolokaciji, gdje je to moguće", dodao je Kobzanets.

Rad odražava produbljivanje suradnje između SAD-a i Ukrajine na kibernetičkoj fronti, gdje je Rusija bila zajednički protivnik objema zemljama. Agent je dodao da je američki FBI proteklih godinu i pol dana radio na pomaganju Ukrajini da također identificira ruske kolaboracioniste i špijune koji djeluju u Ukrajini i ruske snage koje djeluju izvan Kijeva za vrijeme invazije.

Američke sigurnosne tvrtke i dužnosnici bili su glavni partner Ukrajine u njezinim naporima da se obrani od ruskih kibernetičkih napada, s kojima se bori najmanje od 2015.

Kibernetički ratni zločini

Ilia Vitiuk, voditelj Odjela za kibernetičku informacijsku sigurnost u Ukrajinskoj sigurnosnoj službi, rekao je da, premda je broj ruskih napada na Ukrajinu porastao u posljednjih nekoliko godina, posljednjih mjeseci oni postaju sve više ciljani.

"Vrlo je teško u kaznenom postupku dokazati tko je odgovoran", rekao je Vitiuk. "Vrlo nam je važno dobiti što više informacija o ruskim kibernetičkim kriminalcima jer prikupljamo sve te informacije i stavljamo ih u naše kaznene slučajeve", rekao je.

"Vjerujemo da je ovaj slučaj kibernetičkih ratnih zločina nešto novo. Ovdje smo vidjeli prvi kibernetički rat punog opsega", kazao je.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 11:23