StoryEditor
podrška amerikanaca

FBI pomaže Crnoj Gori istražiti hakerske napade na ključne državne sustave

Piše desk  /  01.09.2022., 09:26h

Crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost tvrde da je riječ o hakerima koji govore ruski, iako nije poznato jesu li djelovali pod nalogom Kremlja

Stručnjaci američkog FBI-ja za cyber napade istražit će koordinirani kibernetički napad na državne institucije Crne Gore, objavilo je crnogorsko ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi AP.

Napad je bio usmjeren na crnogorske vodoopskrbne sustave, usluge prijevoza i online vladine usluge. Vladini dužnosnici izvijestili su da napadi još traju, ali da državna infrastruktura nije trajno oštećena.

“Naši saveznici iz NATO-a pomažu nam u prevladavanju najozbiljnijeg izazova s ​​kojim se Crna Gora suočila u kibernetičkom prostoru”, poručio je Maras Dukaj, ministar javne uprave te zemlje na Twitteru. “Pomoć FBI-ja je još jedna potvrdna izvrsne suradnje SAD-a i Crne Gore i to je dokaz da možemo računati na podršku Amerikanaca u svakoj situaciji”, priopćilo je crnogorsko ministarstvo.

Prošlog vikenda, crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost rekla je da je zemlja “u ovom trenutku pod hibridnim napadom”, okrivljujući za napad isključivo Rusiju, iako bez pružanja dokaza. Iznuđivačka skupina kibernetičkog kriminala preuzela je odgovornost za barem dio napada, zarazivši parlamentarni ured varijantom ransomwarea poznatom kao Cuba. Tvrde da je riječ o hakerima koji govore ruski, iako nije poznato jesu li djelovali pod nalogom Kremlja, prenosi CBS News.

Kako javlja AP, kibernetička kriminalna skupina preuzela je odgovornost za dio napada kada je zarazila ured crnogorskog parlamenta varijantom ransomwarea poznatom kao Cuba. Iz Crne Gore tvrde da je metodologija napada karakteristična za ruske službe.

“Iako su trenutno iz sigurnosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost građana i gospodarskih subjekata i njihovih podataka nije ni na koji način ugrožena. Crna Gora je o detaljima napada, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016., informirala međunarodne saveznike”, priopćeno je iz crnogorske vlade. Dužnosnici su rekli da nije tražena otkupnina. Ruske službe napale su 2015. i 2016. informacijski sustav crnogorske vlade, uoči prijema Crne Gore u NATO.

Ravnatelj crnogorske Uprave za informacijsku sigurnost Dušan Polović rekao je da je malwareom zaraženo 150 računala u desetak državnih institucija te da podaci ministarstva uprave nisu trajno oštećeni. Polović je rekao da je to utjecalo na naplatu poreza na malo. “U napad na naš sustav uložen je ogroman novac”, rekao je ministar javne uprave Maras Dukaj. Dodao je da njegovo ministarstvo ne može utvrditi izvor napada, ali da postoje snažne indikacije da dolazi iz Rusije.

Crna Gora je posljednja europska država koja je posljednjih mjeseci pogođena cyber napadom. Ranije ovog mjeseca, i Finska i Estonija bile su žrtve cyber napada, iako su estonski dužnosnici rekli da su uspješno spriječili napad koji je ciljao na javne i privatne institucije u zemlji. Napad je uslijedio nakon uklanjanja sovjetskog ratnog spomenika iz grada u istočnoj Estoniji koji graniči s Rusijom. Killnet, hakerska skupina koja djeluje iz Rusije, preuzela je odgovornost za pokušaj napada na Estoniju, izvijestio je Reuters, prenosi Geopolitika news.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 11:17