StoryEditor

Fatalna Sunita u mobitelu Nine Ivankovića bila ubilježena kao „Zmajica“

Piše D  /  30.07.2020., 06:07h

Izvođenjem dokaza Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije danas je u Županijskom sudu Mostar pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Elis Sultanić nastavljen glavni pretres u predmetu protiv Sunite Hindić (21) optužene za ubojstvo Nine Ivankovića (55), vlasnika motela „Villa Ivanković“ u mjestu Buna kod Mostara, koje se dogodilo 4. listopada prošle godine.

Vještaci Elmira Karahasanović, šefica Odjela za biološka vještačenja Centra za forenziku Federalne uprave policije (FUP) i Adem Čelik, također zaposlenik FUP-a i vještak balističar sačinili su i pojedinačne, ali i zajednički nalaz, koje su danas prezentirali.

Karahasanović je vještačila tragove biološkog porijekla materijala izuzetih s lica mjesta, odjeće Hindić, Ivankovića te Adnana Šljivića, kao i pištolja CZ 7,65, prenosi Dnevni avaz.

Nakon što je u dva navrata vještačila džemper za koji je navedeno da pripada Hindić, a na kojem je, najprije traženo prisustvo vidljivih, a potom nevidljivih tragova, posebno, krvi, profiliranjem DNA utvrđeno je da se radi o NN osobi koja nije, rekla je Karahasanović, u bliskoj, srodnoj vezi sa optuženom.

Konstatirano je, zapravo, da taj džemper koji je dostavljen na vještačenje, a koji je pripadnicima Policijske stanice Bugojno predala njena obitelj, nakon što je to zatražilo Tužiteljstvo HNŽ preko Županijskog MUP-a, Hindić nije nosila.

Identična situacija je bila i sa ostatkom odjeće, crnim farmericama i grudnjakom, koja je naknadno dostavljena, dok su na crnim čizmicama koje su nađene na licu mjesta pronađeni tragovi krvi koji se podudaraju sa DNA profilom Ivankovića.

Nada Dalipagić, braniteljica Hindić nije imala prigovor, ali je navela kako smatra da su dokazi neprimjereno dostavljeni u tri navrata i da je to, zapravo, neuobičajeno.

Čelik je govorio o nalazu koji je sačinio nakon vještačenja pištolja CZ 7,65 te čahure pronađene na licu mjesta i ispaljenog zrna metka. On je u prvom nalazu, kako je to kazao, naveo da je udaljenost pucanja iznosila preko 80 centimetara, međutim, uvidom u ostale parametre, prilikom drugog vještačenja, ovaj vještak je došao do zaključka da se radilo o apsolutnoj blizini. Iznio je i da je Ivanković, najvjerojatnije, u momentu kada je pogođen bio u stojećem položaju, ali ne može isključiti ni sjedeći položaj.

Međutim, kazao je kako sa sigurnošću može reći da nije bio u ležećem položaju.

Ni Dalipagić nije imala prigovor na njegov iskaz, jer je vještak, kako je navela, razjasnio ono što je obrana od početka tvrdila.

U nastavku današnjeg glavnog pretresa koji je trajao više od četiri sata svjedočila je i vještakinja Nermina Korać koja je analizirala uzorke krvi na prisustvo alkohola i droge optužene i oštećenog.

Ona je danas kazala da neće biti moguće odrediti kvantitativno prisustvo kokaina kod Hindić. Podsjetimo, analiza krvi njenog uzorka nije pokazala prisustvo ove droge, nakon čega je urađeno naknadno testiranje iz uzorka kose na zahtjev obrane. Upravo je Dalipagić inzistirala na određivanju kvantiteta kokaina čije je prisustvo pronađeno u kosi Hindić, smatrajući da bi nalaz vještaka neuropsihijatara bio bitno drugačiji da su imali taj podatak.

Budući da je prethodni put naloženo dopunsko vještačenje, to će biti i učinjeno.

Vještak FUP-a Adnan Bešlić, koji je vještačio mobitel marke Samsung pokojnog Ivankovića te SIM kartice Iphonea Hindić danas je predočio dio komunikacije između njih dvoje, a koja se odnosila na SMS poruke, MMS, Viber i druge aplikacije. Uglavnom,  danas su čitane poruke razmjenjivane preko WhatsApp aplikacije između Ivankovića i „Zmajice“ kako ju je on evidentirao u svom telefonu.

Pročitan je dio i poruka koje je Ivanković razmijenio s djevojkom iz Beograda pred samo ubojstvo.

Dalipagić je nakon iskaza ovog vještaka kazala kako se ne bi složila s navodima Tužiteljstva da su Hindić i Ivanković bili u „nekoj“ vezi, već strasnoj, iako se, rekla je, iz dijela poruka vidi da one nisu romantičnog sadržaja.

Dnevnik.ba

19. rujan 2021 20:18