StoryEditor

Farmeri poručuju: "Ograničite uvoz mesa ili izlazimo na ulice"

Piše D  /  21.04.2021., 06:04h

Na farmi Miše Maljčića u Kladarima pored Srpca godišnje bude proizvedeno oko 7 000 svinja, a zarada je minimalna. Put do tržišta, koji prirodno traje tri mjeseca, dodatno otežava prekomjeran uvoz mesa, nelojalna konkurencija i pad kupovne moći stanovništva usljed pandemije koronavirusa. U sadašnjim okolnostima farmeri, kažu, ne mogu vratiti ni uloženi novac, javlja BHRT

- Svinjsko i goveđe meso trenutno je najjeftinije u BiH. Iznosi 1, 60 po kg. To se ne isplati ni proizvoditi. Ali, što ćemo?, kaže farmer Mišo Maljčić. 

Cijenu domaćeg mesa obara uvoz jeftinih sirovina sumnjivog kvaliteta iz EU, zbog čega prerađivači u BiH ostvaruju ekstra profit, računica je farmera. 

Nemanja Vasić, vlasnik mesne industrije iz Prnjavora, ne smatra da je to tako. On kaže kako proizvodnja u BiH ne podmiruje ni polovicu potreba našeg tržišta. Predloženi prelevmani i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa, prema njegovoj računici, nisu rješenje.

- Mi smo točno izračunali kolike su potrebe tržišta, a koliko se kod nas proizvede. Dakle, mi smo primorani uvoziti, jer naši farmeri proizvode svega 30 posto od onoga što nama treba, kaže Vasić. 

- Točno. Ali nismo mi krivi za to. Obaraju nam cijene. Ja uložim sto maraka, a dobijem osamdeset. Sad kakva je situacija ni 60, tvrdi Farmer Maljčić. 

Ograničenje uvoza mesa u BiH podijelio je i Vijeće ministara. Takva odluka nije usvojena ni u drugom krugu glasovanja, zbog čega su farmeri najavili izlazak na ulice s ciljem zaštite domaće proizvodnje, nakon 1. svibnja.

Dok čekamo kompromisno rješenje, oglasila se i Europska komisija.

- Europska komisija nije utvrdila nijedan poremećaj na tržištu goveđeg i svinjskog mesa u BiH koji bi mogao biti uzrokovan uvozom iz EU, te smatra da uvođenje zaštitnih mjera ne bi bilo opravdano i da bi BiH tako prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pozivamo BiH da se suzdrži od mjera koje vode kršenju njenih međunarodnih obaveza, navode iz Delegacije EU u BiH. 

EU je izdvojila za poljoprivredni sektor u BiH 35 milijuna eura za razdoblje od 2020 do 2024. godine, uključujući pomoć za oporavak od krize zbog pandemije koronavirusa.

Ekonomist Zoran Pavlović kaže kako su prerađivači mesa izgubili svaku kontrolu, imaju ekstra profit i serviraju nam smeće. Vanjskotrgovinska komora BiH, u suradnji s entitetskim gospodarskim komorama i Gospodarskom komorom Brčko distrikta, napravila je prijedlog rješenja prema kojem bi 70 posto goveđeg i svinjskog mesa iz uvoza trebalo osloboditi carina i prelevmana, a sve preko toga smatrati prekomjernim i opteretiti nametima.

Konačnu riječ dat će Vijeće ministara BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:07