StoryEditor

Fahrudin Radončić: Presuda Karadžiću mala je utjeha za žrtve, ali velika pobjeda BiH

Piše D  /  20.03.2019., 06:03h

- Presuda predstavlja barem djelomično zadovoljenje pravde za stotine hiljada žrtava zločinačke politike koju je predvodio Radovan Karadžić, te veliku lekciju svima koji nakon više od dvije decenije i dalje umanjuju i relativiziraju razmjere ratnih zločina i međunarodno sudski dokazane odgovornosti vojnog i političkog vrha bosanskih Srba tokom devedesetih godina. 

Konačnom osudom prvog čovjeka u provođenju genocida, masovnih ubijanja, progona, silovanja i razaranja, pravda je nadvladala mračnu propaganda, a monstruozni ratni zločinac Radovan Karadžić u historiji svijeta ostat će upamćen kao najgori inspirator, poticatelj i vođa zločina nad čovječnošću. Nikada i nigdje, bilo kakvo negiranje, minimiziranje ili relativiziranje te činjenice neće promijeniti konačnu i utvrđenu istinu - istakao je Radončić.  

Presuda Radovanu Karadžiću, rekao je Radončić, konačna je opomena svima koji i danas relativiziraju ratne zločine i veličaju ratne zločince, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim zemljama. "Ta populistička, retrogradna i destruktivna politika danas je još jednom poražena i kao takva međunarodno okarakterizirana kao zločinačka". 

- Današnja presuda ne može biti velika satisfakcija porodicama stradalih niti preživjelim žrtvama genocida i ratnih stradanja, ali je snažna pretpostavka da se genocid više nikada, nikome i nigdje ne dogodi. Ova odluka međunarodnog suda bez sumnje treba doprinijeti utvrđivanju konačne istine i odgovornosti o ratnim dešavanjima, ali i građenju povjerenja i pomirenja među narodima u BiH, te stabilizaciji političkih i ukupnih društvenih prilika, kako u BiH, tako i u regionu - istakao je predsjednik SBB-a BiH, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:46