StoryEditor

Facebook će sakriti broj lajkova ispod objava

Piše D  /  03.09.2019., 01:09h

Portal “DigitalTrends“ objavio je izvješće o posljednjim istraživanjima društvenih mreža i naveo kako se Facebook sprema da testno ukidanje brojača lajkova primijeni na aplikaciji Android.

Čelnici Facebooka su za magazin “TechCrunch“ potvrdili te navode.

I prvi čovjek Facebooka Mark Zuckerberg je prije nekoliko mjeseci izjavio kako mu je želja da korisnici manje vode brigu o broju reakcija na njihove objave, a da više rade na povezivanju s drugim korisnicima.

Utrka za pažnjom na društvenim mrežama u proteklih nekoliko godina je trend koji ima negativan odraz na mentalno zdravlje ljudi, a posebno adolescenata.

Profesor psihologije s Univerziteta u San Diegu, Jean Twenge, je prije dvije godine objavio rad u kojem ukazuje na veliku rast broja adolescenata koji dnevno minimalno pet sati provode na društvenim mrežama i upozorava da je ta kategorija i 70 puta sklonija suicidalnim mislima od mladih koji na društvenim mrežama dnevno provode do sat vremena.

Rezultati Twengeovog istraživanja pokazali su da raste i broj adolescenata koji se osjećaju očajno i bezvoljno. Taj problem je nešto izraženiji kod ženske populacije.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:03