StoryEditor

Evo zašto se ne smijete smijati na slikama za putovnicu?

Piše D  /  20.10.2018., 02:10h

Prije dvije godine Francuzi su se sprdali. "Bez osmijeha molim, mi smo Francuzi", bili su naslovi u štampi nakon što je donesena sudska odluka da se ljudi na fotkama u osobnim iskaznicama i u putovnicama ne bi trebali smijati. Dvanaest godina ranije Francuzi su se sprdali s Britancima, nakon što su njihove vlasti zabranile osmijehe otvorenih usta iz putovnica i s osobnih iskaznica, prenosi Index.hr.

Razlog zbog kojeg nema smijanja na fotkama je biometrija. Vaša putovnica sadrži čip koji sadrži biometrijske podatke o vama, izvedene iz fotografije, koja se prilikom izrade putovnice skenira. Potom se iz fotografije izvode ključne karakteristike vašeg lica, poput udaljenosti između očiju, od nosa do brade i slično. 

Naočale i osmijeh utječu na te podatke i ometaju stvaranje matematičke mape vašeg lica.

Dok vi prolazite kroz sigurnosnu provjeru na aerodromu, kamera vam skenira lice, a računalo provjerava podudara li se matematička mapa stvorena na aerodromu s onom u vašoj putovnici. Nakon dugih letova ionako vam neće biti do smijanja pa će cijeli proces proteći brže, piše Independent.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:52