StoryEditor

Evo za što se sve Mladiću sudi u odsutnosti u Republici Hrvatskoj

Piše D  /  23.11.2017., 01:11h

Presuda od 20 godina Mladiću, prema podacima koje je DORH objavio na svojoj internetskoj stranici, donesena je još 26. kolovoza 1991. na šibenskom sudu. U odsutnosti mu je suđeno za da je kao načelnik štaba 9. kninskog korpusa izdao zapovijed tenkovskim, oklopnim, topničkim i raketnim jedinicama da s položaja na području Sivog brda, Suhopolja, Civljana, Vuković brda i Lakića napadnu selo Kijevo, na koje je ispaljen velik broj granata, bombi i kasetnih bombi, uslijed čega je jedan civil poginuo, a selo gotovo potpuno uništeno i spaljeno.

Ujedno, osuđen je jer je od 27. kolovoza 1991. do 9. studenoga 1991. kao načelnik štaba 9. kninskog korpusa, a zatim kao komandant tog korpusa naredio da se iz tenkovskog, topničkog i raketnog oruđa i oružja napadnu civilni i gospodarski objekti u Sinju, Vrlici, Maljkovu, Potravlju, Šatriću i Dabru. Uz veliku materijalnu štetu pritom su stradale dvije osobe, a prouzročen je i zbjeg oko 3000 stanovnika Vrlike.

Mladić je pritom osuđen i za zračni i tenkovski napad na Šibeniku kojem je jedna civilna osoba smrtno stradala dok su nastala oštećenja na brojnim spomenicima kulture, uključujući i Katedralu sv. Jakova, kao spomenik nulte kategorije, prenosi Hina. 

Optužnicom splitskog tužiteljstva u Splitu mu se, u odsutnosti sudi za planiranje i organiziranje rušenja brane i hidroelektrane Peruća, "s ciljem potpunog potapanja svih nastanjenih mjesta nizvodno od brane i rijeke Cetine i to Sinja, Trilja i Omiša s preko 50.000 stanovnika". Aktivacijom eksploziva došlo je do urušavanja i oštećenja brane po cijeloj dužini te drugih velikih oštećenja, ali su stručni djelatnici Hrvatske elektroprivrede spriječili potpuno rušenje brane i nastanak vodenog vala nasipavajući materijal u nastale otvore, podsjeća DORH.

Istraga protiv Mladića vodi se u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu zbog raketiranja požeškog i đakovačkog područja kazetnim bombama od kolovoza do listopada 1995. a u zadarskom zbog napada na Zadar, Zemunik Donji, Posedarje, Pridragu, Suhovare, Rupalj, Galovac i Kali.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:37