StoryEditor

Evo tko u BiH kaznu zatvora može zamijeniti radom u javnom interesu

Piše D  /  07.10.2019., 01:10h

Rad u javnom interesu, kao vrsta alternativne mjere, predstavlja jednu od kaznenih sankcija koje se mogu izreći počinitelju kaznenog djela, javlja Anadolu Agency.
 
Pitanje izricanja rada u javnom interesu propisano je članom 70. Kaznenog zakonika RS, a realizirat će se u suradnji s poduzećima koja se prijave na javni natječaj resornog ministarstva.
 
Pomoćnik ministra pravde Pero Dunjić je rekao da se rad u javnom interesu predlaže kao mogućnost, kako osuđenici na kazne do godinu dana ne bi morali  izgubiti svoj stalni posao.
 
„I dalje će moći  raditi svoj posao u tvrtkama u kojima su radili, a poslije radnog vremena ili vikenda bi radili kako bi nadoknadili i vrijeme na koje su osuđeni“,  kazao je on.
 
Rad takvih osuđenika pratit će posrednici, a u tvrtkama gdje se obavlja rad u javnom interesu postojat će povjerenici.

„Za izvršenje mjere rada u javnom interesu nadležno je Ministarstvo pravde, koje će preko posrednika, osobe zaposlene u resoru za izvršenje kaznenih sankcija, direktno ostvarivati kontakt na terenu s osuđenom osobom i povjerenikom“,  rekao je inspektor za nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova RS Nenad Mirkonj.

Dodao je da su povjerenici, osobe zaposlene u poduzećima, u kojima će se izvršavati mjera rada u javnom interesu.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:45