Article_Top_970x250

Evo tko će sve podržati proračun FBiH

proračun prolazi

Evo tko će sve podržati proračun FBiH

sij 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vlada Federacije BiH je predložila proračun za 2018. godinu u iznosu od 2,88 milijardi KM. 

Zastupnici klubova SDA, HDZ - HNS-a i SBB-a najavili su na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH da će podržati federalni proračun za ovu godinu, a zastupnici opozicije da će glasati protiv. 

Vlada Federacije BiH je predložila proračun za 2018. godinu u iznosu od 2,88 milijardi KM. 

To je, po riječima šefa Kluba SDA Ismeta Osmanovića, jedan od najbolje ponuđenih proračuna u kojem je pozitivan balans na bazi onoga što je Vlada dužna financirati i što je zakonska obveza.

- Za svaku pohvalu je što je po prvi put za kapitalna ulaganja izdvojeno 262 milijuna KM. Također, pozitivno je da je zadržan i opseg sredstava kojima se financiraju braniteljske i boračke populacije - kazao je Osmanović.

Navedeni pozitivni pomaci, dodao je šef Kluba HDZ-HNS-a Jozo Bagarić, nisu došli sami od sebe jer su rezultat rada Vlade i Parlamenta

- Predloženi proračun je uravnotežen i razvojno perspektivan. Posebno su pozitivna nastojanja unapređenja infrastrukture, poboljšanje stanja u zdravstvenom sektoru, kao i podrška mladima u pogledu zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja - konstatirao je Bagarić.

Šef Kluba SBB-a BiH Nasir Beganović istakao je da će zastupnici tog kluba podržati navedeni proračun cijeneći aktualni trenutak, te da smatraju da je Vlada ipak trebala pokazati socijalnu osjetljivost kroz usvajanje određenih amandmana, koje je ovaj klub uputio na Prijedlog proračuna FBiH za 2018. godinu.

U tom pogledu, posebno su negodovali šefovi opozicijskih klubova govoreći da Vlada nije prihvatila ni jedan od skoro 350 uloženih amandmana.

- Pozivam Vladu da kaže da je s ovim proračunom sahranjena Reformska agenda. Ako se usvoji neće se moći uvezati staž radnicima koji to očekuju, a neće se primjenjivati zakoni iz socijalne zaštite i seta antikoruptivnih zakona - tvrdi šef Kluba SDP-a BiH Elvir Karajbić.

Budući da su ulaganja u putnu infrastrukturu, odnosno izgradnju brzih cesta, planirana u iznosu od 183 milijuna KM, te da je Vlada izvore za ovaj projekt pronašla u akumuliranoj dobiti javnih poduzeća , šef Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić izrazio je mišljenje da uzimanje dobiti od javnih tvrtki smanjuje njihov potencijal za daljnja ulaganja.

- Valjda bi prvo trebalo da se novac uloži, a onda uzima dobit - rekao je Đonlagić, za kojeg je ovo „klasični predizborni proračun“. Zastupnici DF-a neće glasati za njegovo usvajanje jer, kako kaže, nije ispoštovan zaključak Zastupničkog doma za rješavanje pitanja stopostotnih paraplegičara i nisu izdvojena sredstva za podršku obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju.

Tijekom rasprave o ovogodišnjem proračunu Federacije zastupnik A-SDA Ismet Kurić poručio je da će se u naredne četiri godine potrošiti oko 11 milijardi KM, a to su dva koridora autoputa.

- U ovih 11 milijardi imamo nezadovoljne pojedine pripadnike boračke populacije, a zdravstvo i obrazovanje je puno gore nego 2014. godine - dodao je Kurić.

U nastavku izvanrednog zasjedanja očekuje se glasanje zastupnika o prorčunu FBiH za 2018. godinu, koji je Vlada predložila u iznosu od 2,88 milijardi KM. U slučaju da bude usvojen u Zastupničkom domu, potrebno je da ga podrže i izaslanici Doma naroda Federalnog parlamenta na sjednici zakazanoj za petak.

Dnevnik.ba

Povezane Vijesti

Article_Bottom_970x250