Article_Top_970x250

Evo što su predsjednički kandidati kazali o politici RH prema BiH i položaju Hrvata u BiH

sučeljavanje

Evo što su predsjednički kandidati kazali o politici RH prema BiH i položaju Hrvata u BiH

pro 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via HRT

Jedanaest kandidata za predsjednika Hrvatske sudjelovalo je na sučeljavanju koje je uživo prenosio HRT.

Nakon pitanja o unutrašnjim stvarima Hrvatske, preko migrantske krize i slanja vojske na granicu sa BiH stiglo je i ono o odnosu s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatima u BiH.

Iako su voditelji HRT pomalo nelogično koncipirali cijelo sučeljavanje, zanimljivo je kako su kandidati imali samo minutu da kažu kakva će biti njihova politika prema BiH.

Ipak i u toj minuti bilo je nekih zanimljivih odgovora. Ovi su između ostaloga, rekli kandidati o BiH.

Nedjeljko Babić: Mi bi trebali voditi brigu o Hrvatima u BiH. Ja kad stvorim svoju stranku za četiri godine, ja ću educirati ljude što i kako trebaju napraviti.

Ante Đapić: Suvereniteta nema bez tla, naroda i vlasti. Hrvati u BiH to nemaju, situacija nikad nije bila kritičnija. Ta dramatičnost se može promijeniti samo formiranjem Hrvatske Republike u BiH i ja ću se za to boriti.

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvati u BiH nisu dijaspora nego autohtoni narod. Mi želimo politiku dobrosusjedstva, ali se beskompromisno borimo za prava hrvatskog naroda. BiH je i naša strateška dimenzija.

Dario Juričan: Kolinda šalje predstavnike HDZ-a u BiH, tako je na službeni put poslala Kutlu i Mamića, njih samo malo treba aktivirati. Ja ću tamo poslati i svog savjetnika Milana Bandića koji će to sve tamo riješiti. Mi ćemo postati duty-free zona

Mislav Kolakušić: Moramo voditi ekonomsku politiku. Što je više moguće omogućiti uvoz iz svih zemalja regije i izvoz u njih. Proizvodi iz Hrvatske najviše će odgovarati upravo ljudima u regiji i mi naše proizvode ne možemo toliko kvalitetno plasirati u druge zemlje.

Dejan Kovač: Sada vidimo totalni poraz vanjske politike, mi smo fizički okruženi bodljikavom žicom. Ja ću se boriti da postanemo vrata Europe. Naš je najveći problem što je najviše ljudi otišlo baš iz pograničnih područja. Mi ta područja moramo osnažiti.

Zoran Milanović: Nakon 30 godina saplitanja i preplitanja, odgovoriti na ovo pitanje u minuti bila bi uvreda za BiH. Svesti jednu zemlju na minutu, to nitko nije zaslužio. Ja sam tu za jedinstvenu BiH, tamo živi pola milijuna Hrvata.

Dalija Orešković: Slažem se s Milanovićem. I nas i njih je svakim danom sve manje. Treba objaviti za što se troši proračunski novac i tek tada možemo reći da smo bili odgovorni i prema sebi i prema njima.

Katarina Peović: Nacionalistička politika u BiH najmanje je koristila ljudima koji žive tamo. Ako govorimo o BiH, trebamo govoriti o suživotu, jedinstvu i solidarnosti.

Ivan Pernar: Nažalost, HDZ-ova politika uvela je Hrvate i Bošnjake u sukob u kojem su pobijedili Srbi. HDZ-u su Hrvati u BiH potrebni samo kada su izbori. Narode u BiH, nemoj dati svoj glas za ruku koja te gura u ponor.

Miroslav Škoro: BiH je država hrvatskog naroda. Hrvati u BiH trenutno nisu suvereni. Vlast koju vodi Komšić nije vlast koju su izabrali Hrvati.

Dnevnik.ba