StoryEditor
dokumenti otkrivaju

Evo što stoji u zapovijedi Arifa Pašalića o rušenju Starog mosta

Piše desk  /  09.11.2021., 09:39h
Svake poratne godine na današnji dan u istočnom Mostaru obilježava se godišnjica rušenja Starog mosta i svake godine ponavljaju iste laži, kojima se Hrvatima i HVO-u želi imputirati fašizam, a ARBiH i ratno bošnjačko vojno i političko vodstvo prikazati kao žrtve i borce protiv fašizma.

“Projektilom s položaja HVO-a 9. studenog 1993. srušen je Stari most, taj simbol Mostara, simbol mira i povezivanja ljudi”, tako najčešće počinju izvještaji sarajevskih medija o obilježavanju rušenja Starog mosta, piše Hrvatski Medijski Servis.

One koji za sebe tvrde kako su na strani istine i donose objektivne, točne, provjerene informacije, čini se da istina baš i ne zanima, jer da zanima onda bi objavili i javno dostupan dokument - navodnu zapovijed zapovjednika IV korpusa tzv. Armije RBiH koja pokazuje i dokazuje da je Stari most (s)rušila i Armija RBiH.

Stari most je izgrađen za potrebe osmanlijskih osvajanja

Stari most sagrađen je po naredbi turskog sultana Sulejmana 1566. ne kao neko umjetničko djelo, simbol mira i pomirenja, razvoja trgovine, slobodnog kretanja ljudi, već kao vojni objekt. Trebalo je premostiti Neretvu kako bi osmanlijska vojska nastavila napredovati u svom osvajačkom pohodu prema zapadu.

Stari most 1993. nije srušen u miru, već u jeku hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Mostaru, dolini Neretve i Središnjoj Bosni. On u to vrijeme, također, nije korišten u svrhu pomirenja ljudi, promoviranja mira i kulturno povijesnog naslijeđa, već u vojne svrhe, prebacivanje snaga tzv. ARBiH s istočne na zapadnu obalu Neretve i imao je strateški vojni značaj - te kao takav bio i legitiman vojni cilj. To je zaključilo i Žalbeno vijeće Haškog suda u pravomoćnoj presudi “hercegbosanskoj šestorki”, na što smo ukazali u ranijem tekstu.

Pašalićeva zapovijed

Istina je kako je Stari most granatiran iz tenka s položaja HVO-a na Čekrku poviše Rodoča, ali nije utvrđeno tko ga je točno gađao, niti po čijoj zapovjedi. No, drugu stranu medalje, koja dokazuje kako je u rušenju Starog mosta sudjelovala i Armija RBiH, sarajevsku “neovisni mediji” uporno prešućuju. Stoga objavljujemo dokument koji to potvrđuje i otkriva koji su bili motivi tzv. ARBiH da se Stari most sruši.

Iz ovog navodnog dokumenta se vidi kako je Arif Pašalić, zapovjednik Četvrtog korpusa tzv. ABiH, 7. studenog 1993. izdao zapovijed da se u kameni luk Staroga mosta postave tri protutenkovske mine, most sruši, snimi njegov pad, snimke upotrijebe u propagandne svrhe, a za njegovo rušenje optuži Hrvatska vojska i HVO.

image

Pašalićeva zapovijed

ARHIVA -

U zapovijedi Diverzantskoj četi Mostarskog bataljuna zapovjednik 4. korpusa tzv. ARBIH Arif Pašalić 7. studenog 1993. piše:

“Na temelju izvještaja izviđača 1. Mostarske brigade o stanju Staroga mosta došli smo do saznanja kako je isti uslijed granatiranja hrvatskih snaga i HVO-a znatno oštećen do te mjere da nije upotrebljiv za korištenje. Ne može se koristiti ni popraviti, ali je za propagandne svrhe neophodno obezbijediti snimanje njegovog pada kako se ne bi uslijed granatiranja sam urušio po noći. Da bi se to osiguralo izdajem sljedeće NAREĐENJE:

– Diverzantska četa Mostarskog bataljuna će prilikom sljedećeg granatiranja Staroga grada postaviti tri antitenkovske mine u središte mosta i aktivirati ih simulirajući direktne pogotke.

– Zadužujem dežurnog oficira za IPD i sigurnost da u trenutku rušenja osiguraju snimatelja, kameru i punjenja baterija. Snimku dostaviti svim medijima i predstaviti je kao napad agresorske hrvatske vojske.

– Napraviti suradnju i koordinaciju između ove dvije grupe. O ovom događaju zabraniti govoriti.”

Stari most srušen je 9. studenog 1993. godine. Samo dva dana nakon zapovijedi Arifa Pašalića. Ubrzo je u javnost izašla snimka rušenja mosta, a većina svjetskih medija za rušenje je optužila postrojbe HVO-a.

Rušenje Starog mosta bila je velika točka prijepora u odnosima Zagreba i Sarajeva, a bivši zapovjednik HVO-a  Slobodan Praljak u bošnjačkim medijima smatran je odgovornim za njegovo rušenje.

Praljak i njegovi suradnici godinama su dokazivali da HVO nije srušio most. Ekspertni timovi dokazivali su da nije pao zbog udara topničke granate nego od eksplozija mina postavljenih unutar samog mosta.

Nakon ovog dokumenta ta tvrdnja i pismeno je dokumentirana.

Pašalićeva pogibija nakon svjedočenja u Haagu

Arif Pašalić u studenom 1993. godine je unaprijeđen u generala Armije BiH. Poginuo je u teškoj prometnoj nesreći na magistralnoj cesti Mostar-Sarajevo u naselju Drežnica.

U trostrukom sudaru sudjelovali se Pašalićev džip, putnički automobil i kamion. Na bh. Wikipediji se navodi da je prometna nesreća dogodila pod veoma sumnjivim okolnostima, u vrijeme njegovog svjedočenja u Haškom sudu, gdje je počeo objašnjavati cijelu situaciju na Mostarskom ratištu.

Stari most obnovljen je nakon rata, a na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine uvršten je 2005.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 19:02