StoryEditor

Evo što piše u pismu koje je Obama ostavio Trumpu

Piše D  /  04.09.2017., 09:09h

Prije nego je napustio Bijelu kuću, bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack) ostavio je svom nasljedniku Donaldu Trumpu pismo u fijoki stola u Ovalnom uredu.

Na pismu je pisalo da je namijenjeno "gospodinu predsjedniku". To je ujedno bila i posljednja komunikacija između 44. i 45. predsjednika SAD-a, a američki CNN dobio je kopiju tog pisma i objavio ga, prenosi Avaz.

U pismu je Obama Trampu iznio nekoliko zaključaka nastalih u posljednjih osam godina, koliko je Obama bio predsjednik SAD-a. "Prvo, obojica smo blagoslovljeni, na različite načine, velikom dobrom srećom... Na nama je da uradimo sve što možemo da izgradimo još više stepenica ka uspjehu za svako dijete i obitelji voljne da naporno rade.

Drugo, američko vodstvo u ovom svijetu je stvarno neophodno. Na nama je da, kroz akcije i primjere, održimo međunarodni poredak koji se stabilno širi od kraja Hladnog rata i od kojeg zavise naše bogatstvo i sigurnost", napisao je Obama.

On je u pismu podsjetio da su predsjednici samo "privremeni stanari tog Ureda". "To nas čini čuvarima onih demokratskih institucija i tradicija - poput vladavine zakona, razdvajanja moći, zaštite jednakosti i civilnih sloboda - za koje su se naši preci borili i krvarili. Bez obzira na svakodnevne političke trzavice, na nama je da ostavimo te instrumente naše demokracije bar toliko jakima kako smo ih zatekli", ocijenio je Obama.

Posavjetovao je Trampa da uvijek nađe vremena za prijatelje i obitelj i poručio mu da je spreman da pomogne. "Mišel (Michelle) i ja Vama i Melaniji želimo sve najbolje na početku ove velike avanture i znajte da smo tu, spremni da pomognemo na svaki način na koji možemo", poručio je Obama.

Kako se navodi, Trump je nakon što je pročitao pismo želio da pozove Obamu i zahvali mu, ali zbog putovanja u Kaliforniju (California) Obama nije mogao da se javi. Kad je jedan od Obaminih pomoćnika pozvao Bijelu kuću da uzvrati poziv, osoblje novog predsjednika je objasnilo da je Trump samo želio da zahvali na pismu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:52